Zeven Obscure Kerstfilms voor de feestdagen

Kerstmis is bij uitstek voor de meeste zenders een tijd om lekker te scoren voor een breed publiek. Geen zin in de blockbusters, romantische komedies en de zoveelste keer motherfucking Sissi? Cine-redacteur Luuk van Huët tipt zeven kerstfilms waarmee je verantwoord de feestdagen door kan komen.

 
 

Survive Style 5+ (2004, Gen Sekiguchi)

Deze fantastische film geeft een blik op kerstmis in Japan waarin Vinnie Jones als existentiële huurmoordenaar de show steelt. Asano Tadanobu (De Japanse Johnny Depp, minus de losse handjes) speelt een man die maar niet van zijn vrouw af weet te komen, een drietal aanklotende kruimeldieven vernaggelen een home invasion en een hypnotiseur weet een salaryman te overtuigen dat hij een vogel is, maar gaat de pijp uit voordat hij de hypnose kan verbreken. Bizarre, afzonderlijke verhaallijntjes komen samen in een hallucinante film met prachtige sets en geweldige cinematografie.

 
 

The Ice Harvest (2005, Harold Ramis)

John Cusack speelt een cynische hufter met een hart van… nou ja, brons, denk ik, wat al reden genoeg is om een film te kijken. Oh, je wil meer redenen? Fine! Be that way. Komediekoning Harold Ramis regisseerde deze pikzwarte komedie waarin Cusack een advocaat speelt die er vandoor wil gaan met 2 miljoen dollar aan gestolen maffiageld, maar vast komt te zitten omdat de wegen te glad zijn om te rijden. Cusack is fantastisch, Oliver Platt is een fenomenale dronkenlap en Connie Nielsen is op dreef als Femme Fatale.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ibP9PUdEmwk

 

À l’intérieur (2007, Alexandre Bustillo en Julien Maury)

Mocht je na de taaie, droge kalkoen behoefte hebben aan een portie rood vlees, dan heb je met À l’intérieur een bordje vol. Een hoogzwangere vrouw genaamd Sarah (Alysson Paradis) wordt belaagd door een psychopatische stalker die haar baby voor zichzelf wil en deze dame (Béatrice Dalle in haar meest intense rol sinds Trouble Every Day) gaat daarvoor over lijken. Een potente mix van splatterhorror en schrikeffecten houdt je gegarandeerd wakker, hoeveel tryptofaanrijk gevogelte je ook hebt verorberd.

 
 

Tangerine (2015, Sean Baker)

Sean Baker ontwikkelde samen met debuterende transgender actrices Kitana Kiki Rodriguez en Mya Taylor deze op Iphone geschoten feature over kerst in Los Angeles waarbij we transgender prostituee Sin-Dee Rella volgen die verhaal wil halen bij haar pooier/vriendje die vreemd is gegaan. Samen met haar BFF Alexandra navigeert ze de veelal louche achterbuurten van een zonovergoten Los Angeles tijdens kerstavond. Tangerine is een rauwe, grappige en bijzondere film die een goed tegengif is na de zoveelste rom-com op TV.

 
 

Tokyo Godfathers (2003, Satoshi Kon)

Drie daklozen ontfermen zich over een baby tijdens Kerstavond in Tokio. Satoshi Kon is op zijn best in deze bitterzoete film over underdogs die op zoek gaan naar de moeder van de baby. Dronkenlap Gin, voormalige drag queen Hana en de van huis weggelopen tiener Miyuki stelen je hart en als je niet oppast ook je portemonnee in deze hartverwarmende whodunnit met een zelfverzekerde stijl, beeldige animatie en opbeurende boodschap waar het bevroren hoofd van Walt Disney nog een puntje aan kan zuigen.

 
 

The Hebrew Hammer (2003, Jonathan Kesselman)

Adam Goldberg is The Hebrew Hammer, een Joodse privé-detective (AKA Certified Circumcised Dick) die in New York de alliantie tussen de Joodse gemeenschap die Hanukkah viert en Afro-Amerikanen die Kwanzaa vieren hoog houdt. Totdat de boosaardige zoon van de kerstman (toepasselijk gespeeld door Andy Dick) probeert de maand December te claimen voor Kerstmis en zo de andere feestdagen uit wil roeien. Deze blaxploitation-spoof compenseert met stijl en humor een klein budget. En er is een sequel in de maak, met dank aan de huidige Twitler-In-Chief.

 
 

2046 (2005, Wong Kar-Wai)

Of je een symbiotisch verband aangaat met je teerbeminde, vrijgezel ofwel polyamoreus met je harem StripTwister spelend de Kerst doorbrengt, het maatschappelijke ideaal van heteronormatieve, monogame paarvorming wordt door je strot gedouwd tijdens de kerst, van Love Actually tot Robert ten Brink. Het is dus verfrissend om woest aantrekkelijke Aziatische acteurs te zien worstelen met de liefde in het extreem stijlvolle 2046 van Wong Kar-Wai. Als Zhang Ziyi, Tony Leung en Faye Wong het niet op een rijtje hebben, dan is er voor ons normale stervelingen nog hoop.

 

Vind ons: