Zes Superheldenfilms die gemaakt moeten worden na Thor: Ragnarok


Nu Thor: Ragnarok ook in de VS zowel kritisch als commercieel succesvol is gebleken en Justice League ondanks de gedeelde roots in het werk van Jack Kirby het op safe speelt en daardoor niet overtuigen kan, is het duidelijk dat thinking outside of the box de allerbeste manier is om het superheldengenre fris, fruitig en fenomenaal te houden. Cine-redacteuren Eline Soumeru en Luuk van Huët stelden een lijstje samen met de zes comic adaptaties die zij graag op het witte doek willen zien.

Thor: Ragnarok is een blockbuster gemaakt door Taika Waititi, een regisseur die vooral bekend staat om zijn hilarische arthouse komedies. Het is dus ook geen verrassing dat de film consistent extreem grappig is en zelfs meer dan twee delen van The Guardians of the Galaxy inzet op de komische noot. Daarnaast omarmt de film een gestileerde 80’s esthetiek die prat gaat op protserige, over-the-top beelden die juist daarom overtuigen. Na het succes van één van de meest gewaagde uitstapjes in het Marvel Cinematic Universe en de tegenvallende recensies van het kleurloze Justice League, is het duidelijk de hoogste tijd om meer risico’s te nemen in het genre van de superheldenfilm. Eline Soumeru en Luuk van Huët geven hier op Cine zes voorzetjes die hopelijk snel in Hollywood opgepikt gaan worden.

Luuk van Huet

1. Nextwave

Waar gaat de comic over? Warren Ellis en Stuart Immonen maakten tussen 2006 en 2007 Nextwave, een soort welwillende spoof op superheldencomics in het algemeen en The Avengers in het bijzonder. Nextwave is het superheldenteam van de geheime organisatie H.A.T.E. geleid door Dirk Anger, een duidelijke parodie op S.H.I.E.L.D. onder Nick Fury. Het team bestaat een aantal obscure Marvel-personages waaronder de cyborg Machine Man, aristocratische monster-jager Elsa Bloodstone en voormalige Avenger Monica Rambeau.

Waarom zou het werken? Als Marvel een eigen Deadpool-film wil, dan is Nextwave de uitgelezen titel daarvoor. Het is een subliem vermakelijke homage aan alles wat comics de moeite waard maakt en het is heerlijk over the top.

Wie moet het maken? Marvel heeft sowieso nog wat goed te maken aan Edgar Wright na Ant-Man en dit zou de perfecte match kunnen zijn: humor, nerdiness en spetterende actie die fraai in beeld gebracht wordt is wel aan Wright besteed.

2. The Authority

Waar gaat de comic over? Wat als The Justice League zou bestaan, maar verantwoordelijkheid zou nemen voor de wereld? In The Authority besluit een oppermachtig superheldenteam om de VS over te nemen. Aangezien de helden een groene utopie oprichten, krijgen ze het aan de stok met de meest vervuilende en destructieve fuckmooks achter de schermen. The Authority telt onder haar leden onder anderen met Apollo en the Midnighter een Superman/Batman analogie die een same-sex setje zijn en de enige Nederlandse superheld die je serieus kan nemen in de vorm van Jeroen Thornedike als The Doctor, een soort globaal opererende shamaan. Maar hij was tevens een heroïne-junk, dat dan weer wel.

Waarom zou het werken? The Authority is in comic-vorm al een soort blockbuster, als je het zou verfilmen wordt het sowieso episch. En het is een perfecte fit voor het Snyderiaanse DC-Universe, zonder de originele DC-personages te verkrachten.

Wie moet het maken? George Miller was ooit bezig met een Justice League-adaptatie en is de uitgelezen persoon om een R-rated blockbuster te maken.

3. The Invisibles

Waar gaat de comic over? Een existentiële verzetsgroep genaamd The Invisibles vecht tegen universele corruptie, conceptuele stagnatie en duistere machten in een bizar ambitieus epos waarin tijdreizen door tantrische seks, filosofische verhandelingen over het bestaan en de filosofie van de Franse Situationisten allemaal een rol spelen. Het klinkt misschien als een blogpost van een eerstejaars filosofiestudent die net iets teveel LSD heeft gesnoept, maar het is een waanzinnige trip.

Waarom zou het werken? Of het nou in film- of serievorm gegoten zou worden, kijkers over de hele wereld zijn klaar voor een extreem ambitieus maatschappijkritisch, metafysisch verhaal over de noodzaak van revolutie, helemaal als er snappy actiescènes, bovennatuurlijke zaken en tantrische seks in voorkomt.

Wie moet het maken? De Wachowski’s hebben al veel roofbouw gepleegd op The Invisibles voor hun Matrix trilogie, het zou ze sieren als ze dit oppikken. Daarnaast kan je ze vertrouwen met een transgender personage zoals Lord Fanny.

Eline

4. Saga

Waar gaat de comic over? De serie draait om Alana en Marko, geliefden van twee verschillende werelden en twee verschillende soorten die met elkaar in oorlog zijn. Alana komt van Landfall, de grootste planeet in het universum, en Marko van Wreath, Landfall’s enige maan. Samen zijn ze op de vlucht voor beide partijen, met hun pasgeboren dochter. De familieband vormt de kern in het verhaal dat het hele universum doorkruist.

Waarom zou het werken? Oorlog, liefde en familie: allemaal universele thema’s met veel kleur, gekke wezens en geweld. Perfect voor een filmfranchise, zou je zeggen.

Wie moet het maken? Laat Joss Whedon het produceren, maar laat er dan een aantal veelbelovende vrouwelijke scenaristen en een vrouwelijke regisseur mee aan de slag gaan. Zo wint Joss weer wat geek-cred en maakt hij zijn reputatie als feminist na het gebrek aan feminisme in Justice League weer waar.

 

 

5. Sandman

Waar gaat de comic over? Nee, ik bedoel niet Sandman uit het Marvel universum, maar een creatie van Neil Gaiman. Het hoofdpersonage uit de serie is Dream van The Endless, ook wel Morpheus geheten, heerser van de droomwereld. Hij komt na 70 jaar gevangen te hebben gezeten dankzij een occult ritueel weer vrij en moet dan een stevig potje puinruimen in de echte wereld en de droomwereld. De comics zijn, dankzij Gaiman, een knappe mix tussen mythologie en geschiedenis in een soort horror-setting.

Waarom zou het werken? Dat is dus nog even de vraag. Vooralsnog is elke poging hier een serie of film van te maken gestrand, maar schijnbaar gaat de BBC een nieuwe poging wagen.

Wie moet het maken? Er is maar een optie: David Lynch. Hij zou het natuurlijk nooit doen, maar hij is perfect.

6. Scalped

Waar gaat de comic over? Het verhaal gaat over de Oglala Lakota stam, inwoners van het fictieve Prairie Rose Indian Reservation in hedendaags Zuid-Dakota en hoe zij zich staande houden in een wereld vol armoede, drugsverslaving, alcoholisme, corruptie en georganiseerde misdaad. De stam wordt geleid door de ambitieuze Lincoln Red Crow, die het aan de stok krijgt met Dashiell Bad Horse, een local die na jaren afwezigheid zijn terugkeer maakt op het reservaat.

Waarom zou het werken? Een goede misdaadserie is natuurlijk altijd fijn, helemaal in een setting waarbij
spiritualiteit, loyaliteit en macht ook een rol spelen en die nog maar zelden aan bod is gekomen.

Wie moet het maken? Dit is waar we misschien een beetje vals spelen (naast het feit dat het eigenlijk geen superheldenverfilming per sé is), want er komt al een serie aan. Aan het roer vinden we de Vlaamse partners in crime: Adil El Arbi en Bilall Fallah. De heren zijn verantwoordelijk voor films als Black en (binnenkort) Patser, en hebben in de VS ook al gewerkt aan de FX serie Snowfall.

Vind ons: