Na La Grande Bellezza is er nu Youth, of op z’n Italiaans La Giovinezza. Het filmfestival in Cannes brengt jaarlijks een aantal parels voor het eerst naar het witte doek en dat is dit jaar niet anders. La Grande Bellezza is één van mijn persoonlijke favorieten van de afgelopen jaren; ik kan de film blijven kijken en keer op keer geraakt worden door de hoeveelheid liefde en verdriet die door het verhaal heen sijpelt. Ik was dan ook blij verrast door de aankondiging van Youth, de nieuwe film van regisseur Paolo Sorrentino.
De film draait om twee mannen (een regisseur en een componist) die in een hotel in de Alpen naar het leven kijken van de hotelgasten die om hen heen bewegen, maar ook naar dat van zichzelf. Thema’s uit de vorige film (ouderdom, vriendschap, sterfelijkheid) lijken dus ook hier weer een belangrijke plek in te nemen.

Youth zal voor het eerst te zien zijn in Cannes, en daarna ongetwijfeld zijn weg vinden naar de (filmhuis) bioscopen. Er zijn rollen weggelegd voor Michael Caine, Paul Dano, Rachel Weisz en Harvey Keitel. Die eerste heeft veel gelijkenissen met hoofdpersoon Jep, uit La Grande Bellezza en het lijkt dan ook écht een opvolger te zijn. Ook visueel. De prachtige trailer is nu te zien en roept een zelfde soort emotie op als zijn voorganger. Laat je werk uit je handen vallen en droom even weg.