You still know nothing… Een muzikale vooruitblik op Game of Thrones

Ja het is weer zover, want ‘winter is here’ en de eerste aflevering van Game of Thrones is in Nederland te zien. Nog zes weken en dan weten we wie het einde van de serie overleeft en wie Westeros zal regeren. Trouwens, de vraag is of over zes weken Westeros überhaupt nog wel bestaat. Gelukkig is er zoiets als internet, en dat loopt weer vol met spannende theorieën en mogelijke hints. Er zou zelfs een Spotify-playlist zijn waarin het einde van de serie wordt onthuld.

Als je Game of Thrones zegt, zeg je speculatie, hints en fantheorieën. Nooit eerder werd er online op zo’n schaal gedebatteerd over de mogelijke afloop van een serie. Natuurlijk lieten series als Lost, Breaking Bad en ook 24 en eerder zelfs The X-Files de toetsenborden op Reddit-achtige fora overuren maken. Maar Game of Thrones is toch wel een buitencategorietje. Zeker aangezien de speculaties zich niet alleen maar afspelen op geeky sites en fora voor de kenners. Ook algemene nieuwsmedia, glossy tijdschriften en wetenschappelijke webpagina’s bemoeien zich met de mogelijke afloop van het gevecht om Westeros.

Puzzelen is dus onlosmakelijk verbonden aan Game of Thrones. En we zijn van de makers inmiddels wel gewend dat ze ons graag op het verkeerde been zetten. En ook in deze slotfase gooien David Benioff en D.B. Weiss graag nog even wat extra olie op het ‘ice and fire’. De twee beweren namelijk dat hun Spotify-lijst Game of Thrones: The End is Coming het einde van de serie verraadt: ‘The answer to the ending is one hundred percent hidden in the playlist choices. No one will believe us, but it’s true,’ aldus het olijke duo. Dat laten we ons natuurlijk geen twee keer zeggen, en dus is de vraag wat we op het eerst gezicht, of gehoor, kunnen afleiden uit de lijst.

Wat meteen opvalt is dat Benioff en Weiss Game of Thrones duidelijk met stevige muziek uit alternatieve hoek associëren. Punk, rock en indie domineren de lijst. Ook zijn de meeste titels redelijk obligaat: War (Grandson), POWER (Kanye West) en Wave of Mutilation (Pixies), bijvoorbeeld. En tja, dat oorlog en macht tot bloederige toestanden leiden in deze serie, is een van de weinig dingen die we wél zeker weten.

Maar wanneer we even onze puzzelbril opzetten, springen er toch een aantal titels uit. Zo zou Seven Nation Army van The White Stripes erop kunnen wijzen dat de zeven koninkrijken zich uiteindelijk zullen verenigen in het gevecht tegen de Night King. Ook lijkt het erop dat het finalegevecht zich, in elk geval gedeeltelijk, op zee zal afspelen. Tenminste als we af gaan op twee titels uit de lijst: Bottom of the Deep Blue Sea (MISSIO) en Burn the Fleet (Thrice).

Behalve oorlog, bloed en macht komen ook vuur en ijs uiteraard veelvuldig terug in de lijst. Maar opvallend genoeg is er geen draak te bekennen. Hoewel Queen (Perfume Genius) Mother (The Amazons) en Immigrant Song (Led Zeppelin) er op kunnen duiden dat Daenerys en haar multiculturele achterban een rol te spelen hebben in de eindstrijd, lijkt het toch slecht nieuws voor de Mother of Dragons. Want waar draken in de lijst ontbreken, worden wolven een leeuwen in de lijst meermaals bezongen.

Uiteindelijk blijft het vooral gissen wie er bedoeld wordt met de Sister (Prince) en of Dead Skin Mask (Slayer) ook echt betekent dat Arya haar Faceless-technieken zal aanwenden om op spectaculaire wijze de eindstrijd te beslissen. Het lijkt er dan ook op dat er slechts één titel in de lijst staat waarvan we niet hoeven te speculeren over de betekenis: No One Knows (Queens of the Sone Age) is immers waar het voorlopig nog op neer komt. Nog zes weken te gaan…

Vind ons: