X+Y (internationale titel A Brilliant Young Mind) is de eerste speelfilm van documentairemaker Morgan Matthews. Matthews won verschillende prijzen met zijn documentairewerk, maar merkte dat er een limiet zat aan wat hij kon vertellen in deze vorm. Hij koos er voor om de hoofdpersonen van 1 van zijn documentaires te nemen als uitgangspunt van een film. Deze documentaire, Beautiful Young Minds, ging over de voorbereiding van een aantal jonge Britse wiskundigen op de Internationale Wiskunde Olympiade.

Nathan Ellis (Asa Butterfield) is een wiskundig genie. Op jonge leeftijd wordt vastgesteld dat hij een vorm van autisme heeft. Droog wijst hij zijn behandelende arts op het feit dat stegosaurussen geen vleeseters zijn, als deze dreigt dat een plastic exemplaar van het dier Nathan zal opeten. Nathans autisme maakt het moeilijk voor hem te communiceren met de wereld. Gelukkig is daar zijn begripvolle vader, Michael. Hij is de enige die zijn zoon mag aanraken. Door een tragisch ongeval komt Michael om het leven, en Nathan slaat volkomen dicht. Zijn moeder Julie, die het nooit goed genoeg lijkt te doen, besluit de dan 9-jarige Nathan naar de middelbare school te sturen voor het volgen van lessen in wiskunde. Het is het enige waar Nathan dan nog interesse in toont. Zijn leraar, Martin Humphries, is MS-patiënt en heeft vele jaren geleden met weinig succes meegedongen in de Internationale Wiskunde Olympiade. Het wordt Nathan’s doel mee te dingen in deze competitie en zo zijn docent te evenaren.

maxresdefault

Maar wanneer hij zijn doel bereikt, ontdekt Nathan plots een andere kant aan het leven. Hij is niet langer de slimste of de beste. Fibonacci’s cijferreeks? Oud nieuws. Met vijftien andere uitverkorenen vliegt Nathan naar Taiwan voor een intensieve training. Tijdens deze training zal een laatste selectie worden gemaakt van 6 wiskundigen die voor het Verenigd Koninkrijk zullen uitkomen tijdens de IWO. Nathan, die zo hangt aan orde en regelmaat, heeft geen enkele houvast meer. De onzekerheid straalt van hem af. Zijn anker tijdens de roerige trainingsperiode is Zhang Mei, een teamlid van de grootste tegenstander van het Verenigd Koninkrijk, China. Zhang Mei en Nathan worden gekoppeld als maatjes. Zhang Mei neemt Nathan mee op een ontdekkingstocht door Taipei en langzaam maar zeker kruipt de schuchtere Nathan onder zijn schild vandaan, “als een schildpad”, zoals Zhang Mei hem treffend omschrijft.

X+Y is een lief maar voorspelbaar coming of age drama. De titel is een slim gekozen verwijzing naar Nathan’s identiteit. X+Y verwijzen daarbij zowel naar zijn chromosomen en het autisme dat daarin besloten ligt, als zijn liefde voor wiskunde. Ondanks dat de film voornamelijk handelt over Nathan’s ontwikkeling, zijn het de bijrollen die de film interessant maken. Rafe Spall is de medicijn- en alcohol verslaafde mentor van Nathan die op zijn eigen manier de vaderrol voor Nathan vervult. Sally Hawkins speelt zijn geplaagde moeder die alles doet om door te dringen tot haar kind. Maar het beste zijn de rollen van de andere kinderen op het trainingskamp. De intelligente maar arrogante Isaac, de wereldwijze maar jaloerse Rebecca, en de hautaine maar kwetsbare Luke zijn echte mensen en beïnvloeden Nathan ieder op hun eigen manier. Door de mensen om hem heen kan Nathan zich uiteindelijk richten op het oplossen van de moeilijkste puzzel van allemaal: de som van het leven.

X+Y draait nu in de (arthouse) bioscoop.