In de bergen bij Ozark is het eeuwig winter. De 17-jarige Ree Dolly (Jennifer Lawrence) woont er in een eenvoudige blokhut met haar zieke moeder en jonger broertje en zusje. Haar vader Jessop is er vaker niet dan wel. Ree weet dat hij drugs produceert, maar de sheriff weet dat net zo goed. Het gezin is arm. Ree weet met moeite haar broertje en zusje te voeden. Hun directe buren stoppen hen af en toe wat toe. Dan krijgen ze slecht nieuws. Jessop heeft na de laatste keer dat hij is gearresteerd hun huis en de bijbehorende grond verpand om zijn borg te betalen. Als hij niet opdaagt bij een hoorzitting, raakt het gezin hun huisje kwijt. Ze komen dan midden in de winter op straat te staan. Ree weet dat ze voor het einde van de week haar vader moet vinden. Vastbesloten begint ze aan een eenzame tocht langs de huizen van hun buren om hulp te vragen.

Alles aan Winter’s Bone ademt vrieskou. De gesloten, harde en gegroefde gezichten van Ree’s buren spreken van een hard leven. Ree hoeft nauwelijks medeleven van hen te verwachten. Ze reageren onverschillig op haar vraag naar de verblijfplaats van haar vader. Het enige dat ze kwijt willen, is dat Ree moet stoppen met haar zoektocht. Maar intuïtief weet Ree dat ze op het goede spoor zit. Ze blijft volhouden. De gesprekken met de buren variëren nauwelijks. Dit maakt de momenten die Ree deelt met haar broertje en zusje des te aansprekender. Ree brengt hun naar school, leert ze schieten met hun vaders jachtgeweer en eekhoorns slachten. Maar ondertussen begint de tijd te dringen.

Winter’s Bone is een sterke film vooral door het acteerwerk. De hoogtepunten zijn de scènes waarin Ree de lokale crime boss Thump Milton schaduwt, en het moment dat haar zoektocht eindelijk ten einde lijkt. Milton blijft een groot deel van de film een ongrijpbaar fenomeen. De eerste keer dat we hem eindelijk ontmoeten, is bij een koeienveiling. Ree volgt hem naar de stallen. Ze vindt hem terwijl hij de runderen inspecteert. Herhaaldelijk schreeuwt ze zijn naam om zijn aandacht te trekken. Haar ijle stem komt nauwelijks boven het geblaat van de dieren uit, en Milton lijkt haar niet te horen of opzettelijk te negeren. Ree’s strijd lijkt te worden gebroken door het geweld van de kudde. Zet daar tegenover een gesprek dat Ree later in de film heeft met een buurvrouw die wel een heel aanlokkelijk voorstel heeft. Zij weet waar Jessop is. Ree lijkt eindelijk de bovenliggende partij te zijn. Wat volgt is Ree’s meest betekenisvolle confrontatie in de film.

Uiteindelijk blijft bij dat hoe kil ook, de bewoners van Ozark waar nodig een helpende hand bieden. Een winter overleef je namelijk niet alleen.