Winter Sleep

 

Winter Sleep (oorspronkelijke titel Kis Uykusu, 2014) duurt in totaal een stevige 196 minuten. Een groot deel van deze tijd bestaat uit gesprekken in donkere kamers bij haardvuur en kaarsvet. Blijft dit 3,25 uur boeiend?

Winter Sleep speelt zich af gedurende een winter in Anatolië, het hartland van Turkije. De gepensioneerde toneelspeler Aydin baat er het toepasselijk genaamde hotel ‘Othello’ uit. Hij vult zijn inkomsten aan uit de verhuur van een aantal woningen. Aydin is getrouwd met de veel jongere Nihal. Daarnaast woont zijn pas gescheiden zus Necla bij het echtpaar in. Met de inzet van de winter begint voor hun een periode van contemplatie. Door het barse weer zijn ze min of meer constant samen in hun grotachtige woning. Ze brengen de lange avonden door met gesprekken waarin subtiel hun karakters en de gezinsverhoudingen zichtbaar worden.

Aydin ziet zichzelf bijvoorbeeld als een lichtend voorbeeld voor de gemeenschap. In zijn vrije avonden schrijft hij artikelen met een weemoedige ondertoon voor een plaatselijke krant. Hij hemelt het leven op het platteland op, maar minacht de bevolking. Nergens wordt dat zo duidelijk als uit zijn reactie op 1 van de huurders, de familie van lokale geestelijke Hamdi. Ze hebben een betalingsachterstand. Aydin stuurt er zonder verder bericht een deurwaarder op af. Dit leidt er uiteindelijk toe dat Hamdi’s neefje een steen op Aydin’s autoruit gooit. Wanhopig probeert Hamdi op meerdere manieren excuses aan te bieden aan Aydin, maar die vindt de man maar irritant. Hij zet de imam zonder schroom voor gek in zijn editorial.

movie_winter_sleep-1

Aydin’s arrogantie is ook van invloed op zijn verhouding met Nihal. Terwijl Aydin zich bij voorkeur terugtrekt in zijn studeerkamer, probeert zij actief de omstandigheden op de lokale scholen te verbeteren. Ze boekt een bescheiden succes met een geldinzamelingsactie. Dan besluit Aydin zich met het project te bemoeien. Hij kleineert de activiteiten van Nihal tot ze haar werk aan Aydin geeft. Daarna wacht hij rustig tot laat op de avond en geeft Nihal’s verslagen ongelezen aan haar terug.

 

Het slotstuk van de film wordt zo langzaam en zorgvuldig opgetuigd. Daarbij valt vooral de eloquentie van de dialogen tussen Aydin, Necla en Nihal op. Ze vormen een elite; beschermd tegen de ergste kou in hun ruime woning, omringd door boeken, en zeeën van tijd om te schrijven over de geschiedenis van het Turks theater. Ze spreken vol verlangen over Istanbul, het lichtbaken van hun wereld. Lijnrecht daar tegenover staan Hamdi en zijn broer Ismail. Het contrast tussen de gezinnen wordt steeds groter en vormt een belangrijk deel van de climax van Winter Sleep. In deze climax wordt de tijdsinvestering uiteindelijk ruim beloond.

Winter Sleep is een psychologisch drama dat enig geduld vraagt van de kijker. Knap is hoe op kleine schaal een aantal grotere maatschappelijke thema’s worden aangeboord. De kloof tussen rijk en arm, liefdadigheid en haar consequenties, maar ook de arrogantie van de elite in het oplossen van problemen komen allemaal aan bod. Dit geeft de film een tijdloos gevoel. Winter Sleep won uiteindelijk in 2014 welverdiend een Gouden Palm bij het Filmfestival in Cannes.

Vind ons: