Nu aan het lezen:

‘Willy Wonka’ acteur Gene Wilder (83) overleden

‘Willy Wonka’ acteur Gene Wilder (83) overleden

 

Gene Wilder, die de beste Willy Wonka ooit neerzette en jarenlang in films van Mel Brooks figureerde, is maandag op 83-jarige leeftijd in zijn huis in Stamford (VS) aan de gevolgen van alzheimer overleden.

Wilder speelde meestal neurotische types die telkens weer het slachtoffer werden van hopeloze situaties. “Mijn rustige uiterlijk was altijd een masker voor de hysterie van binnen,” zo zei Wilder in 1970 tegen het Amerikaanse blad TIME. Vooral met regisseur en komiek Mel Brooks vormde Wilder een gouden duo, in klassiekers als The Producers (1968), Blazing Saddles en Young Frankenstein (beide uit 1974). Maar zijn meest beroemde rol was die van de chocolade-tycoon Willy Wonka in de verfilming van Roald Dahls boek Willy Wonka and the Chocolate Factory (1971) van regisseur Mel Stuart. Later werkte hij ook samen met komiek Richard Pryor. Niet alle films waren even succesvol, maar Stir Crazy (1980) was een grote hit.

Een Oscar of Golden Globe wist hij gedurende zijn loopbaan niet te verzilveren. Wel kreeg hij Oscarnominaties voor zijn scenario van Young Frankenstein en voor zijn bijrol in The Producers. Voor zijn iconische rol van Willy Wonka kreeg hij een Golden Globe nominatie. Aan het einde van zijn carrière, in 2002/2003, speelde hij nog mee in de bekende tv-serie Will and Grace. Voor zijn rol als Mr. Stein won hij een Emmy.

Bekende acteurs en komieken, waaronder Mel Brooks en Jim Carrey, betoonden maandagavond op Twitter hun eer aan de overleden Wilder.

In 2013 gaf Wilder één van zijn laatste grote interviews. Daarin sprak hij zijn afschuw uit over de Willy Wonka remake van Tim Burton en vertelde hij met liefde over zijn samenwerking met Mel Brooks en Richard Pryor.

Leuk? Deel het even!
Typ en klik enter om te zoeken