Wild At Heart

 

In een maand waarin we ‘winnaars’ onder de loep nemen, neem ik een kijkje in de lijst met prijswinnaars van de grote filmfestivals van over de hele wereld. Met vandaag de grote winnaar van Cannes, al in 1990, Wild At Heart.

Wild At Heart komt van regisseur David Lynch, die ons ruim tien jaar later nog gelukkig zou maken met Mulholland Drive, en as we speak bezig is met een nieuwe reeks Twin Peaks afleveringen. En hij heeft natuurlijk nog veel meer gemaakt. Maar toentertijd had hij na Dune net Blue Velvet op zijn naam staan – een film die veel indruk had gemaakt. Wild At Heart werd in eerste instantie gezien als de commerciële evenknie van die film, al won hij dus wel de Palme d’Or in Cannes. Of die eerste conclusie terecht was?

wild at heart film

Gedeeltelijk wel. Maar Wild At Heart is na ruim 25 jaar nog steeds een film die je moet zien, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Nicholas Cage en zijn geliefde Lula scheuren in een razend tempo door een film die deels roadmovie, deels Bonnie & Clyde, deels thriller is. En vooral een film die stapelgek is. Het camerawerk van Lynch gaat alle kanten op, om die chaos te benadrukken. De raciale ‘humor’, rondvliegende lichaamsdelen en crushed schedels doen de rest. En die cast! Cage speelt een ex-matroos die net uit de bak komt, en een soort rock ’n roll uitstraalt zoals de meeste Elvis-imitators dat doen. Hij zet zelfs een aantal keren diens nummers in. Lula heeft misschien wel de zwaarste rol van Lynch gekregen – ik kan me zo voorstellen dat bepaalde scenes, dialogen of zelfs bewegingen meerdere pogingen nodig hebben gehad. Samen proberen ze, dwars door Amerika, twee moordlustige handlangers van Lula’s moeder af te schudden. Met William Dafoe als badguy wordt de cast helemaal compleet gemaakt.

Wild At Heart laat je achter met een vreemd gevoel, zoals iedere Lynch dat eigenlijk doet. Ook omdat het laatste deel van de film toch het minste is. Maar ondanks dat is het een film die terecht in het rijtje ‘winnaars’ terecht is gekomen, en daar gelukkig voor altijd zal blijven staan.

Vind ons: