
Welke gevolgen heeft Disney’s overname van Fox voor de Marvel Cinematic Universe?
Met Disney’s overname van Fox onstaat een geheel nieuw speelveld: wat gebeurt er met de Marvel Cinematic Universe en hoe zal het de films over de X-Men en andere mutanten beïnvloeden? Cine-redacteur en comic-book kenner Luuk van Huët speculeert over de toekomst van de film-franchises.
Het huis van de Muis krijgt een nieuwe vleugel nu Disney voor maar liefst 52,4 miljard dollar de film- en televisie-divisies van Fox gaat overnemen. De overname is nog niet helemaal gegarandeerd, aangezien er op juridisch vlak nog wat haken en ogen zitten die wellicht voor problemen gaan zorgen als de Amerikaanse regelgeving wat betreft monopolisering niet meewerkt, maar dat komt later.
Wat voor de filmliefhebbers van belang is, is dat de rechten van bijna alle Marvel-personages weer in de handen komen van Marvel, dat in 2009 werd toegevoegd aan het Disney-imperium. Deadpool, The X-Men en The Fantastic Four en alle bijbehorende personages worden dus weer beschikbaar gemaakt voor het Marvel Cinematic Universe. De mogelijke gevolgen voor de verschillende TV-series met mutanten en Marvel-helden is een verhaal apart, dat een eigen artikel verdient.
In Productie
Dat betekent natuurlijk niet dat er stante pede wat zal veranderen: het Marvel Cinematic Universe heeft zeven films in de pijpleiding tussen nu en 2020, waaronder Black Panther, Avengers: Infinity War, Ant-Man and the Wasp en Captain Marvel. Ondertussen is Fox druk bezig met Deadpool 2, X-Men: Dark Phoenix en New Mutants. De kans is klein dat er fundamenteel iets zal veranderen aan deze films, al zou het kunnen dat er kleine tweaks worden gemaakt aan verhaallijnen om bijvoorbeeld het bestaan van een expeditie onder leiding van een zekere Reed Richards die in de jaren ’60 mysterieus verdween aan te kondigen.
Zoiets zou hoogstwaarschijnlijk makkelijk in het plot van Ant-Man and the Wasp gefietst kunnen worden, net zoals in de eerste Ant-Man een flash-back zat naar 1989. Daarnaast zou ook in Captain Marvel een tie-in van de Fantastic Four moeten kunnen plaatsvinden, daar dit verhaal zich in de meer kosmische sferen van het MCU afspeelt.
Deadpool
Doemdenkers schoten bij het nieuws over de overname van Fox in paniek: het familie-georiënteerde Disney brengt zelf geen R-Rated films uit en de redenering dat de onkuise Deadpool bij het grof vuil gezet zou worden veroorzaakte bruine broeken over het ganse internet.
Disney heeft echter in het verleden onder het label Touchstone Pictures R-Rated films uitgebracht en deed dit tevens tussen 1993 en 2010 toen ze eigenaar waren van Miramax, het bedrijf van Harvey “Soon Stuffed in a Dungeon Nowhere Near You” Weinstein. Disney zelf heeft dan wel een kindvriendelijk imago, maar de gigantische omzet van Deadpool, zeker vergeleken met het relatief geringe budget, maakt het gigantisch lucratief om ook R-Rated films uit te brengen. Disney-eindbaas Bob Iger denkt in ieder geval van wel. Daarnaast is Deadpool zich ten eerste bewust van zijn status als fictief personage, wat zich leent voor cameo’s en after-credit olijkheid, ten tweede ziet het er dus naar uit dat Marvel juist de waarde van R-Rated films inziet en dan is Deadpool een betere voet tussen de deur dan het grimmige en nogal hermetisch afgesloten Logan.
X-Men
In het geval van de X-Men wordt het wat lastiger: tussen 2000 en 2017 verschenen er 10 films in de franchise, waarbij de kritieken, opbrengsten aan de box-office en het onderlinge narratieve verband wisselvallig zijn te noemen. Gezien de onmogelijkheid om enigszins geloofwaardig het Marvel Cinematic Universe en het X-Men Cinematic Universe in elkaar op te laten gaan, is het mogelijk dat na de komende films er een cross-over event is waardoor de beide franchises samengevoegd kunnen worden. In de comics zijn er meerdere verhalen die kunnen inspireren tot een dergelijk plot, zoals Secret Wars uit 1984-1985, waarin een kosmisch wezen genaamd The Beyonder helden en schurken naar een planeet transporteert om ze met elkaar te laten knokken of beter nog, Secret Wars uit 2015, waarin parallelle universa elkaar dreigen te vernietigen.
Make Way For the Bad Guys
Waar het Marvel Cinematic Universe in ieder geval een fikse troefkaart in handen heeft gekregen is met het aantal woest interessante schurken waar ze nu gebruik van kunnen gaan maken. De meest voorkomende klacht over de films in het MCU is dat hun schurken niet interessant genoeg zijn. Nou vind ik dat persoonlijk nog wel meevallen, maar nu de rechten van de Fantastic Four en X-Men weer bij Marvel liggen, kan eindelijk recht gedaan worden aan schurken zoals Kang (een tijdreizende farao uit de toekomst, because comics), Galactus (planeet-etende kosmische entiteit, because comics), Annihilus (buitenaards insectenheerser uit The Negative Zone, because comics) en de enige echte Victor Von Doom.
Eindelijk kan Dr. Doom een volwaardige antagonist zijn in plaats van een slijmerige corporate douchenozzle zoals in de twee Fantastic Four-films van Tim Story of een chagerijnige blogger zoals in Fant4stic van Josh Trank. Nadat Thanos huis heeft gehouden in het MCU, is er een mooie gelegenheid voor een genie met magische krachten die tevens alleenheerser is van Latveria om de brokstukken op te pikken en een wereld te creëren in zijn evenbeeld…