Weiner

In de rampenmaand op Cine past de documentaire over Anthony Weiner naadloos. Het is een film geworden die zijn persoonlijke ramp illustreert: het destructieve pad dat hij bewandelde op weg naar misschien wel het presidentschap van de VS, en daarna het burgemeesterschap van New York. Weiner maakte indruk op het Sundance Festival en won daar de Grand Jury prijs, en dus wordt het tijd dat de film voor een breder publiek beschikbaar komt. Dat gaat gelukkig nu gebeuren.

Een stukje achtergrondinformatie: Anthony Weiner is al op jonge leeftijd een groot politiek talent. Met de steun van vooral de Clintons – Bill zegent zelfs zijn bruiloft – wordt hij een van snelst opkomende congresleden in Amerika. Tot een schandaal dat hem in één klap van het toneel veegt. Weiner wordt namelijk slachtoffer van de nieuwe media. Wanneer hij een privébericht denkt te sturen naar een vrouwelijke volger – met daarin een foto van zijn geslachtsdeel – plaatst hij dat per ongeluk publiekelijk op Twitter. Na eerst het welbekende excuus ‘ik ben gehackt’ te hebben geprobeerd, beseft hij zich dat hij er eerlijk voor moet uitkomen. Met een aftreden tot gevolg. Maar Weiner kan niet lang stil blijven zitten. Mede onder druk van zijn vrouw maakt hij een paar jaar later een comeback in de race voor het burgemeesterschap van NY, en dat is het moment dat we inhaken met deze documentaire.

Over zijn vrouw gesproken, dat is een belangrijk karakter in Weiner. Huma Abedin is haar naam en die heb je misschien weleens voorbij horen komen. Naast Anthony’s vrouw is ze vooral ook de rechterhand van Hillary Clinton. Hillary maakt al haar beslissingen nadat ze die bij Huma heeft afgewogen – en ook in de huidige presidentsrace zien we Huma geregeld in beeld om Hillary iets in haar oor te fluisteren. De geruchten zijn dan ook dat de Clintons bij Huma hebben aangedrongen op een breuk met Weiner – omdat die de winst van Hillary zou kunnen bedreigen. Nadat je Weiner hebt gezien moet je maar even Googlen op de huidige huwelijksstatus van de twee.

Naast de enorm interessante karakterontwikkeling van Huma Abedin, die gebukt gaat onder de sociale druk en de altijd aanwezige pers die haar en haar man belachelijk probeert te maken – zien we vooral een sterke vrouw die ergens voor staat. Achter de man staat weer eens een veel sterkere vrouw, zoals dat eigenlijk altijd het geval is. Hoewel Abedin eigenlijk naast hem staat, of misschien wel voor hem. Ze is wellicht nog interessanter dan Weiner zelf.

En dan Anthony Weiner. Weiner is een karakterstudie van een man die vecht voor de middenklasse. Een klasse waarin hij naar eigen zeggen in geboren is, maar nu allang niet meer toe behoort. Vanuit een monumentaal appartement in downtown New York bestiert hij zijn plannen, maar staat wel tussen het volk in Brooklyn en de Bronx. De hele film is dan ook een contrast tussen een hardwerkende man die probeert een échte verandering door te voeren, en een narcistische man die zijn vrouw niet ontziet door zijn seksverslaving en honger naar meer macht.

Weiner is een hele interessante en goed gemaakte documentaire die vooral heel eerlijk overkomt. Alsof Anthony Weiner geen enkele invloed heeft gehad op de uiteindelijk film. Al in de eerste zin vraagt hij zich af waarom hij hier in godsnaam goedkeuring op heeft gegeven.

Weiner draait vanaf 29 september in Nederland in de bioscoop.

Vind ons: