Rampage

The Rock tegen een grote gorilla (die ooit z’n vriendje was), een nog grotere wolf en een gigantische krokodil. Oh, en ook nog het halve leger van de VS en een genadeloze wetenschapster/businessvrouw en haar nutteloze broer.

Het mooie aan Rampage is dat het precies is wat je op basis van die beschrijving zou verwachten. Er zijn flauwe grappen en tenenkrommend slechte dialogen die door wel vier scriptschrijvers bedacht zijn. The Rock — sorry, Dwayne Johnson — heeft spieren zo groot dat ze kennelijk kogels kunnen stoppen, zo mogelijk nog kogelvrijer charisma, en blijkt ook nog helikopter te kunnen vliegen. En de actie? Die lijkt verzonnen door een tienjarige die met autootjes en soldaatjes in de rondte strooit (en, zoals in het spel waar de film op gebaseerd is, graag gebouwen sloopt).

Echt verdedigen kan ik de film niet… maar er zijn veel betere films waarbij ik me een stuk minder heb vermaakt. En zoals vaker bij de films van dhr. Johnson is de cast opmerkelijk en schijnbaar moeiteloos divers. Ik ben geen fan van de Bechdel-test voor het beoordelen van individuele films, maar hij wordt hier binnen een paar minuten ruim gehaald. Hedwig van Driel

Lore

Ik ben sowieso niet de eerste die aanschuift bij het Lore feest, maar deze podcast is absoluut de moeite waard.  In elke aflevering vertelt Aaron Mahnke horrorverhalen, meestal rondom een bepaald thema. De verhalen zijn non-fictie, stuk voor stuk halen ze inspiratie uit gedocumenteerde verhalen of gebeurtenissen. Mahnke steekt behoorlijk wat tijd in het onderzoeken van verhalen en dat kun je horen. Of je het nu gelooft dat de verhaal waargebeurd zijn of niet, als je er eenmaal in zit kan het behoorlijk eng worden.

Om de week komt er een nieuwe aflevering uit. Ik moet toegeven, ik moest even wennen Mahnke. Hij heeft een heel eigenaardige manier van praten, bijna mechanisch, alsof je naar Siri zit te luisteren. Het zorgde ervoor dat ik in het begin nogal moeite had om echt in het verhaal te komen.

Maar op een avond, het was al laat en ik had de lichten al uit gedaan, lag ik in bed en klikte het ineens. Ik durfde de podcast vervolgens niet meer uit te zetten, bang voor wat ik zou horen in mijn donkere huis. Er is ook een serie gemaakt, te kijken via Amazon Prime, maar als ik heel eerlijk ben is dat een stuk minder eng. Gewoon lekker de podcast in het donker luisteren. Eline Soumeru

Je kunt Lore hier beluisteren, of download de app via je App Store. Hij is gratis!

The Duel

 

Woody Harrelson (The Preacher) en Liam Hemsworth (Kingston) staan in deze western tegenover elkaar en boy, do they have a history. De film begint met een duel tussen Kingstons vader en The Preacher. Kingston kijkt toe als kleine jongen, terwijl zijn vader tijdens het duel het loodje legt. Daarna schopt hij het tot Texas Ranger. Hij kiest ervoor om een rechtschapen leven te leiden en geen wraak over het duel te koesteren. Maar wanneer de Gouveneur van Helena aan hem vraagt om een moord te onderzoeken, kan hij niet om The Preacher heen.

Verder gaan zonder al te veel spoilers is moeilijk. De film combineert in elk geval typische Westernelementen, zoals mooie landschapsshots en gesprekken met weinig woorden die toch gelaagd zijn, met een spannende verhaallijn. Xenofobie en religieus fanatisme spelen een grote rol, zonder dat het voelt alsof de film een moralistische les aan de kijker geeft. Dit komt vooral door het mooie spel van Woody Harrelson, die een bad guy met een smetteloos wit pak op een modderweg geloofwaardig weet neer te zetten.

De rol van Marisol, de vrouw van Kingston, is opvallend. Het aandeel van vrouwen in westerns ligt onder de loep, want de beroepskeuzetest op de prairie bleek lange tijd nogal beperkt; timide huisvrouw of gehaaide prostituee. Series als Deadwood en Godless hebben daar verandering in gebracht. De keuze voor een deels anthipathiek vrouwelijk personage in The Duel lijkt hierbij aan te sluiten, en laat me met een dubieus gevoel achter. Bestaat er keuzevrijheid te midden van al het geweld? En is het überhaupt mogelijk om het te hebben over rechtschapenheid en autonomie, als je vader je heeft uitgehuwelijkt om een gokschuld af te betalen? Toch een spoiler. Voeg maar toe aan je lijstje met grudges. The Duel staat op Netflix. Dominique van Varsseveld