Een paar weken geleden las ik over Chinese plannen om burgers elkaar scores te gaan geven naar aanleiding van (inter)acties. Uiteraard was ik niet de enige die meteen aan Black Mirror moest denken. En die specifieke aflevering is niet de enige die steeds meer naar de realiteit toe groeit.

Sterker nog, wanneer je de allereerste aflevering van die serie nu terugkijkt, die met de Engelse premier en dat varken ja (als je Black Mirror nog nooit gezien hebt, ga het checken), dan ziet dat er al bijna ouderwets uit. We leven in een tijdperk waarin de realiteit onze fantasie in rap tempo bij beent en binnenkort misschien wel inhaalt. Een samenleving met een combinatie van materialisme, schoonheidsideaal en technologische grenzeloosheid zorgt voor snelle vooruitgang en ook de nodige onzekerheden – en gevaren.

First things first. Begin volgend jaar dus een nieuw seizoen Black Mirror en oei, daar kijk ik naar uit. Dit weekend verscheen de eerste teaser met beelden van een aflevering die geregisseerd is door Jodie Foster (!) en zoals we gewend zijn van de serie valt dat niet tegen. Check:

Terug naar die technologische ontwikkelingen. Vooral kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning is wat de klok slaat bij de startups die op dit moment onze toekomst aan het bouwen zijn. Daarin spelen robots een centrale rol. Bedrijven als Boston Dynamics zijn heel ver in mensachtige machines die niet alleen zelf kunnen ‘denken’ maar ook nog eens kunnen bewegen zoals wij. Waar ik zelf van schrok is dat ik daardoor een gevoel ontwikkel voor machines. Een schop tegen zo’n robot om het evenwicht te demonstreren vind ik oprecht zielig. Serieus, wat moet ik daarmee?

In Saoudi Arabie is ondertussen de eerste robot officieel onderdeel geworden van de samenleving. Sophia ontwikkelt razendsnel een persoonlijkheid en krijgt nu meningen over discriminatie van robots en heeft ambitie om een familie te krijgen. Zoals we jaren geleden in b-scripts van science fiction verhalen konden lezen – zo haalt de realiteit dat nu in, recht onder onze neus. Fantastisch eigenlijk.