Ik moet dit even van me af schrijven want de zanglijntjes van Björk zitten al dagen in mijn hoofd. Dancer In The Dark is zo’n film die anders is dan alles wat je al gezien hebt, zoals wel vaker het geval is wanneer Lars von Trier achter de camera staat. En wanneer je niet van flinke ‘portie vreemd’ houdt, dan kun je hier wel stoppen met lezen.

Björk speelt de hoofdrol als Selma in de wat rare film die begint met de fragiele IJslandse zangeres die nogal onbeholpen meedoet aan een amateurmusical waar de liedjes uit The Sound of Music een belangrijke rol innemen. Ze lijkt niet helemaal in orde. Maar iedereen (vooral haar blonde vriendin Kathy, waar ze een koosnaampje voor heeft in het Tsjecho-Slowaaks, waar ze vandaan komt) probeert haar te helpen en lijkt te houden van haar vrolijkheid die ze zonder zich in te houden laat zien. En ze blijkt inderdaad niet helemaal in orde.

Dancer in the Dark 2

Een kleine spoiler. Selma wordt langzaamaan blind. Waar de film donker begint zien we Selma werken in een fabriek zonder al teveel licht en met een orkest van metalen platen, hamers die op niet te identificeren onderdelen slaan, woeste vrouwen die hendels omhoog en omlaag duwen – het is de eerste keer dat Selma ontsnapt uit haar steeds minder wordende visuele wereld in een dagdroom waar de fabriek verandert in een levendige musical met dansende arbeiders en ritmische machines. Muziek is haar ontsnapping, en dat blijft het naarmate haar leven steeds verder afzakt tot je wel kan janken.

Von Trier voegt een hoop toe. Waar hij begint met een vrolijk heen en weer dansende camera wordt die steeds vaker stilgezet op een vaste plek om een scène te filmen. We zien Selma zo nu en dan in een wazig shot. En de musicals lopen net iets te lang door.

De film zadelt je op met een vreemd gevoel, een slecht gevoel zelfs misschien; vooral door de abrupte overgangen van over de top vrolijk tot donder depressief. Zo’n film die je even van je stuk brengt, en waar je de dagen erna nog regelmatig aan terugdenkt. Als je na de eerste dagdroom niet afhaakt dan zal je zien wat ik bedoel.

Image credit: Zentropa Entertainment