Wat we tot nu toe weten over Southpaw

Het is sportmaand op Cine. En binnen dat thema is vechtsport natuurlijk een onderwerp dat veel is aangesneden in de geschiedenis van film. Boksen is zo’n vechtsport; we hebben recentelijk The Fighter gezien maar ver daarvoor was er bijvoorbeeld Rocky –een klassieker die boksen voor eeuwig een plek binnen cinema heeft gegeven. Als het de verwachtingen waar kan maken dan zal Southpaw het volgende hoogtepunt binnen het genre worden. We zetten op een rijtje wat we tot nu toe weten.

Jake Gyllenhaal

De hoofdrol in Southpaw is voor Jake Gyllenhaal. Die zagen we laatst nog op Cine in Nightcrawler, waar hij een uitzonderlijke rol neerzette als schichtige loner. En juist dat feit maakt Southpaw zo opzienbarend; Gyllenhaal is wederom compleet getransformeerd. Van slungelige ‘Nightcrawler’ naar gespierde, topfitte bokser voor de hoofdrol in Southpaw.
De beste acteurs kunnen dat soort veranderingen een paar keer per jaar ondergaan en Jake is geen uitzondering; wat mij betreft past hij in dat rijtje.

Opvallend is wel dat Eminem in eerste instantie was gecast voor de rol, maar hij heeft het project uiteindelijk losgelaten (niet helemaal eigenlijk, maar daarover zo meer). Wel zal rapper 50 cent een rol spelen in Southpaw –wat meteen de vraag oproept of het geen typische Hollywood thriller gaat worden, zoals we al eerder hebben gezien als Curtis Jackson een rol heeft. Dat zou erg jammer zijn, juist omdat Gyllenhaal zo goed rendeert in films die een scherp randje hebben –zoals het genoemde Nightcrawler— maar ook Enemy en Donnie Darko. De Southpaw trailer vertelt ons daar iets meer over, al is het wel summier. Bekijk de trailer hieronder.

Southpaw trailer

Zoals wel vaker gebeurt bij boksfilms zien we het onevenwichtige leven van de vechter, wat een logische oorzaak moet zijn voor het feit dat hij zich kapot laat slaan for a living. En we zien inderdaad 50 cent in een ietwat clichématige rol van schimmige manager die geld verdient over de rug van zijn sporters. Maar bovenal zien we een uitblinkende Gyllenhaal.

Eminem doet de soundtrack

Dat het een blockbuster moet gaan worden en dus geen ‘Nightcrawler-achtige’ film blijkt ook wel uit het feit dat Eminem de soundtrack produceert. Waar hij in eerste instantie de hoofdrol zou vertolken neemt hij nu enkel de muziek voor zijn rekening. Dat zal een combinatie zijn van bestaande en nieuwe muziek uit de stal van zijn Shady Records, met uiteraard nieuwe muziek van de man himself. In de Beats By Dre commercial hieronder hoor je aan het einde een van zijn nieuwe tracks, die ook voor Southpaw gebruikt zal gaan worden.

We weten dus al best wel veel over Southpaw. De film ging op het laatste moment toch niet in premiere op het filmfestival van Cannes, maar zal eind juli wel haar bioscooppremiere gaan krijgen. Een conclusie trekken is misschien nog te vroeg, maar toch wil ik het proberen. Waar Southpaw een cinematisch hoogstandje had kunnen worden lijkt het ook sterk geleid te worden door het feit dat het een kaskraker moet zijn –iets dat invloed zal hebben op de kwaliteit van de film (maar tegelijkertijd ook de kansen op een Oscar vergroot).

Of dat allemaal waar is kunnen we pas beoordelen als Southpaw daadwerkelijk te zien is. Uiteraard gaan we de film de kans geven om ons te overtuigen, en kun je dat tegen die tijd teruglezen op Cine.

Vind ons: