Van Warmerdam tentoonstelling in EYE Filmmuseum


Eye brengt deze zomer nieuw werk van Alex van Warmerdam samen in een speciaal voor het filmmuseum ontworpen tentoonstelling. L’histoire kaputt is een tentoonstelling waarin personages, objecten en situaties tot leven komen in een raadselachtige, strak geënsceneerde setting, omkleed met groot geprojecteerde scènes uit Van Warmerdams films.

Negen speelfilms regisseerde Alex Van Warmerdam (1952) en alle negen dragen tot in het kleinste detail de handtekening van de maker. Handeling, mise-en-scène en art-direction zijn strak gechoreografeerd, de vertelvorm vaak onconventioneel – niet zelden breekt geweld naar buiten en vallen er scenario-technisch onvermijdelijke doden. Dezelfde hang naar perfecte afwerking en zwart-komische vervreemding is te vinden in de tentoonstelling Alex van Warmerdam – L’histoire kaputt.

 Tussen de werken zijn vijf grote schermen opgesteld waarop fragmenten zijn te zien van Van Warmerdams speelfilms zoals De Noorderlingen (1992), Ober (2006), Borgman (2013) en Schneider vs. Bax (2015). In de filmzalen draaien de volledige films (merendeels 35mm-kopieën uit de Eye-collectie) en restauraties van Abel en De Noorderlingen. In het najaar, aansluitend op de tentoonstelling, vertoont het filmmuseum een nieuwe montage van Grimm (2003).

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie in samenwerking met literair tijdschrift De Gids en Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Ook wordt een selectie van Van Warmerdams werk opgenomen, van gedichten en scènes uit toneelteksten tot beeldende kunst, stills uit zijn films, affiches en beelden van zijn theatervoorstellingen.

Vind ons: