War Machine

 

Met Inglorious Basterds deed Brad Pitt een gooi naar meest hilarische rol van het jaar, als de leider van een verzetsgroep die het tot kunst verheven had om nazi’s hardhandig aan te pakken. Je zou denken dat het spelen van een dergelijke rol in een oorlog-setting hem nu makkelijk af zou gaan. Helaas blijkt dat niet zo te zijn. In het door Netflix uitgebrachte War Machine zien we een hulpeloze Pitt in een rol die nog het beste kan worden omschreven als een matige imitatie van George Clooney.

War Machine draait om de geldverslindende oorlogen van Amerika in Irak en Afghanistan. Daar waar het leger probeert om een land opnieuw op te bouwen door samen te werken met de lokale bevolking – en die tegelijkertijd te bombarderen. Een strategie die tot op heden vooral geld en heel veel onnodige levens heeft gekost, en die dan ook vraagt om een satirisch kritiek. Dat komt er in de vorm van War Machine ook wel, maar de uitvoering is zo matig dat de film steeds blijft hangen tussen drama, komedie en satire. Het is nooit dramatisch genoeg om spannend te zijn, en al zeker niet grappig genoeg om van komedie te spreken. Al is humor natuurlijk persoonlijk.

Pitt speelt een general die naar Afghanistan wordt gehaald om eindelijk een einde te maken aan een oorlog die maar aan blijft slepen. Onder één voorwaarde; dat hij niet vraagt om meer troepen. Met een live interview op TV zet hij zoveel druk op president Obama dat er vervolgens 40.000 extra militairen die kant op worden gestuurd. Waar de film wel goed in slaagt, is dan ook om te illustreren hoe zinloos deze oorlogen precies zijn. Met een vijand die nooit gevonden kan worden omdat hij deel uitmaakt van de ‘normale’ bevolking, en een volk dat de Amerikanen nooit zal vertrouwen haar land te redden. Maar van een echt plot is geen sprake, en de verdieping van de karakters blijft zo erg aan de oppervlakte dat het eigenlijk niet uitmaakt wat er precies met ze gebeurd – je hebt er toch geen binding mee.

Wat de regisseur heeft willen doen is wel duidelijk (of misschien juist helemaal niet), maar ondanks het grote budget dat hij van Netflix kreeg en met Pitt in de hoofdrol komt het er niet helemaal uit. War Machine is geen slechte film – maar het komt gewoon nooit echt van de grond.

Vind ons: