Verwarring Alom in The Visit: An Alien Encounter

 

Wat als? Dat is de hoofdvraag die documentairemaker Michael Madsen continu stelt. Wat als er aliens naar onze planeet komen? Wat als wij met hen kunnen communiceren? Wat als zij vriendelijk zijn? Wat als zij onvriendelijk zijn? In zijn zoektocht naar antwoorden kwam hij in contact met ‘experts’. Experts die hun carrière hebben gewijd aan het opstellen van een first encounter plan van aanpak. Een compleet team met een draaiboek vol stappen in het geval er een alien landt op de Aarde.

The Visit (niet te verwarren met de horrorfilm van M. Night Shyamalan) is een experimentele documentaire. Het camerawerk zorgt samen met de manier van montage voor een vervreemdende sfeer waardoor je als kijker het idee krijgt dat jij zelf de alien bent die naar een documentaire over het menselijk ras kijkt. De voice-over helpt een handje mee: “welkom op onze planeet”, is het gevoel dat je heel sterk krijgt als kijker.

De experts leveren daarbij echter verwarring. Zij vertellen theoretisch over het plan maar wisselen ook soms van plek door in het spel mee te gaan. Met gesloten ogen bevinden zij zich opeens pal voor een ruimteschip en kunnen in geuren en kleuren uitleggen wat ze voelen en horen. Het zorgt voor immense verwarring; wil Madsen dat wij als kijker lachen om de belachelijkheid of gruwelen over de ernst van de zaak? Door bepaalde uitspraken die Richard Attenborough gebruiken als bron (“… he is someone everybody loves and he knows about wildlife”) trek ik de echtheid van sommige experts serieus in twijfel.

The Visit 1

Persoonlijk maak ik mij, na het zien van deze documentaire, geen zorgen over de komst van één of meerdere buitenaards wezens, wees welkom! Wel maak ik mij zorgen om de eerste indruk die wij als inwoners van de Aarde zullen maken als wij het overlaten aan deze experts.

Informatief is The Visit zeker, en absoluut mooi gedraaid. Er zitten echter behoorlijk wat haken en ogen aan. Mocht je een verwarrende en vervreemdende film willen zien; hij draait vanaf 7 oktober in de bioscoop.

Image credit: TheVisitTheFilm.com

Vind ons: