Verslag ShortsTV Screening Oscar Nominated Shorts

Binnenkort worden de Oscars weer uitgereikt en dit jaar zullen dankzij ShortsTV voor het eerst de genomineerde korte films in de categorieën live-action en animatie in Nederland in Pathé-bioscopen in verzamelprogramma’s worden vertoond. ShortsTV organiseert jaarlijks een screening van een selectie van de genomineerde shorts en maakte voor de screening dit heugelijke nieuws bekend.

ShortsTV is een internationaal platform volledig gewijd aan korte films en biedt een grote catalogus van films, korter dan 40 minuten. Van actie, animatie, romantische komedie tot horror en documentaire: alle genres komen aan bod op ShortsTV. Carter Pilcher, oprichter en producent van ShortsTV kondigde de vertoningen van de genomineerde shorts in de Nederlandse bioscoop aan en onthulde een ShortsTV-app die zich aanpast aan de voorkeur van de gebruiker, voordat de vertoning in een goed gevulde zaal van het Tuschinski Theater aanving. Het programma bestond uit vier genomineerde animatiefilms en drie genomineerde korte films.

Pixar’s Lou van Dave Mullins, een ambachtelijk filmpje over een strijd tussen een pestkop en een wezen dat bestaat uit gevonden voorwerpen op een schoolplein was amusant, maar het concept is een rip-off van de obscure animatieserie Klutter! uit 1992. Dat zal de meeste Oscar-stemmers een worst wezen, het feit dat producent en Pixar-guru John Lasseter grijpgrage handjes heeft zal echter de kans op een Oscar voor Lou torpederen. Ook Dear Basketball van Glen Keane heeft een schaduw over zich heen hangen: voormalig basketbalster Kobe Bryant werd in 2003 van verkrachting beschuldigd en al is hij nooit veroordeeld, heeft hij wel een schikking getroffen met de aanklaagster.

Negative Space van Max Porter en Ru Kuwuhata, met muziek en sound design van de Nederlandse componist Bram Meindersma, is een uitermate bekwaam gemaakte stop-motion film over de band die ontstaat tussen een vader en zoon door het zo efficiënt mogelijk inpakken, met een magisch-realistisch sausje en een bitterzoete uitsmijter die hopelijk niet te wrang is voor de Academy.

Garden Party van Florian Babikian, Vincent Bayoux, Victor Caire, Théophile Dufresne, Gabriel Grapperon, Lucas Navarro is een studentenfilm waaraan de zes co-regisseurs een jaar hebben gewerkt toen ze studeerden aan Supinfocom/MOPA in Frankrijk. In hyper-realistische 3D-animatie worden enkele kikkers en padden gevolgd die rond een zwembad van een verlaten villa rondhangen. Terwijl de amfibieën hun ding doen, ontpopt de villa zich als een crime scene.

De live-action shorts die erop volgden waren helaas over het algemeen minder interessant. In The Silent Child van Chris Overton wordt een doof vierjarig meisje gevolgd dat te weinig aandacht krijgt van haar familie, die opbloeit wanneer een gedreven lerares haar gebarentaal aanleert. De film heeft een fantastische cast en er wordt goed geacteerd, maar uiteindelijk blijkt de film meer een sympathieke oproep voor gebarentaal in het onderwijs dan een op zichzelf staand verhaal.

Watu Wote van Katja Benrath leidt aan een vergelijkbaar euvel: de film is gebaseerd op een aanval van de fundamentalistische terreurgroep Al-Shabaab op een bus in Kenia in 2015, waarbij de islamitische passagiers de christelijke passagiers beschermden tegen de terroristen en een iman dodelijk verwond raakte. Wederom is de film goed gecast en geacteerd en vertelt het een belangrijk verhaal, maar het is uiteindelijk een pamflet in plaats van een film.

The Eleven O’Clock van Derin Seale is daarentegen een pareltje: een psychiater heeft een afspraak om 11 uur met een patiënt die er van overtuigd is dat hij een psychiater is die een afspraak heeft met een patiënt die er van overtuigd is dat hij een psychiater is. Dit gegeven leidt tot een kat- en muisspel waarbij je als kijker steeds op het verkeerde been wordt gezet, waarbij hoofdrolspelers Josh Lawson en Damon Herriman goed op dreef zijn als psychiaters/patiënten.

Al met al kan ik het animatieblok van harte aanraden voor de liefhebber van korte films, het live-action blok is wellicht meer geschikt voor de kortfilm-completisten onder ons. Het is sowieso natuurlijk een zeer positieve ontwikkeling dat je deze shorts binnenkort in de bioscoop kan bewonderen.

https://www.pathe.nl/film/23759/oscar-shorts-animated

Vind ons: