Imagine Film Festival: Midnight Special

 

Met Midnight Special van Jeff Nichols werd de 32e editie van het Imagine Film Festival donderdagavond feestelijk geopend. Het hoofdthema van het festival is Building Dreams & Nightmares waardoor er een focus is op set design, architectuur en vormgeving in de fantastische film. Tijdens het festival wordt er onder andere aandacht besteed aan het thema door middel van installaties, masterclasses, een lezing en wordt het thema gereflecteerd in het programma. Helaas heb ik het openingspraatje van festivaldirecteur Chris Oosterom gemist, maar gelukkig was ik nog op tijd voor de openingsfilm van het festival.

In het holst van de nacht maken twee mannen aanstalten om onder de bescherming van de duisternis een goedkoop motel in het Zuiden van de VS te verlaten. Ze zijn gewapend, nerveus en verbeten. Een jongetje van acht genaamd Alton Meyer zit onder een deken gehurkt met een duikbrilletje op. Is hij ontvoerd, zoals de nieuwsberichten op TV suggereren? Of is hij er vrijwillig? Hoe komt het dat het jongetje radiosignalen kan ontvangen, alwetend lijkt te zijn en zelfs satellieten uit de dampkring neer kan halen? Is hij de Messias, zoals de fundamentalistische sekte The Ranch die hem twee jaar heeft geherbergd gelooft? Is hij een buitenaards wapen, zoals de FBI en NSA vrezen? En waarom is het drietal vastberaden om op zes maart in een veld in the middle of nowhere te zijn?

Midnight Special roept vanaf het begin van de film veel vragen op, die geleidelijk aan beantwoord worden. Of de antwoorden je bevallen, zal variëren per toeschouwer, maar persoonlijk vond ik de film op zijn sterkst wanneer het plot nog wat te raden overliet. Aan de acteurs ligt het in ieder geval niet: Michael Shannon als Roy is een gedreven vader op een vrijwel hopeloze missie en Joel Edgerton is vrijwel onherkenbaar als zijn loyale jeugdvriend Lucas: hij gaat zo goed in zijn rol op dat ik hem niet eens herkende. Kirsten Dunst injecteert het geheel met de broodnodige warmte als Sarah Tomlin, de moeder van Alton en Adam Driver is perfect gecast als de nerdy NSA-spook Paul Sevier.

De ster van de film is Jaeden Lieberher in de rol van Alton Meyer. Goede kindacteurs zijn zeldzaam, en zijn vertolking van het getormenteerde wonderkind is zeer sterk. Lieberher heeft naast Midnight Special in St. Vincent al getoond dat hij Bill Murray de baas is, en ik kijk uit naar zijn rollen in The Confirmation en The Book of Henry. Laten we hopen dat zijn carrière een voorspoediger verloop kent dan die van Jake Lloyd of Haley Joel Osment.

Na Midnight Special was het tijd om te schmoozen met de crème de la crème van de vaderlandse fantastische film. Alhoewel niet iedereen compleet door Midnight Special was weggeblazen, was de algemeen geldende opinie vrij positief. Vrijwel iedereen die ik sprak had zich vermaakt en beaamde dat de film goed in elkaar stak. Ook het thema komt op een vrij originele wijze aan bod in de sleutelscènes aan het einde van de film. Midnight Special is vandaag en op de 21e nog te zien op Imagine. En ik wil jullie de super-cut die Menno Kooistra voor het festival heeft gemaakt in het kader van het thema dit jaar natuurlijk niet onthouden:

https://vimeo.com/channels/moviemashups/161397290

Vind ons: