Verregaande plannen voor nieuwe Vue bioscopen in Amsterdam-West en Rotterdam-Zuid

 

Bioscoopketen Vue – tot begin dit jaar bekend onder de naam JT Bioscopen – lijkt eindelijk voet aan de grond te krijgen in Amsterdam en Rotterdam. In beide steden is Vue inmiddels druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe bioscoopcomplexen. In de hoofdstad gaat het om een multiplex in de Houthavens, vlak naast Theater Amsterdam. En in Rotterdam wil Vue een megabioscoop neerzetten tussen Ahoy en winkelcentrum Zuidplein. Tot nu toe zijn deze steden het domein van concurrent Pathé.

Ron Sterk, directeur van Vue Nederland, wilde dit tegenover Cine bevestigen noch ontkennen, maar zei wel dat Cine “zeer goed geïnformeerd is”. “Over twee maanden hoop ik dit nieuws naar buiten te kunnen brengen,” aldus Sterk. Het aantal zalen per locatie staat nog niet vast, maar zal tussen de 8 en 14 liggen, waarbij Rotterdam meer zalen zal krijgen dan Amsterdam, ook omdat er rond Ahoy meer ruimte is.

Bron: Bureau Verkuylen

Bron: Bureau Verkuylen

De bioscoop in Amsterdam-West kan, als alles rond is, het snelst worden gebouwd, omdat het huidige bestemmingsplan hierin al voorziet. De multiplex-bioscoop zal worden gebouwd op het stuk grond dat nu nog als parkeerterrein voor Theater Amsterdam wordt gebruikt. Projectontwikkelaar Heren2, de erfpachter van de grond, heeft ook toestemming om vlak naast de bioscoop en het theater een bovengrondse parkeergarage van ruim 600 plaatsen neer te zetten. Volgens Pieter Bas Hendriks, ontwikkelingsmanager van Heren2, bevindt het project zich nog in een vroeg stadium, maar wil hij – net als Theater Amsterdam – een “bioscoop 2.0” neerzetten, met een exploitant die “echt wat toevoegt aan het bioscoopaanbod”. Hendriks doelt hierbij niet alleen op de service, maar vooral op de vernieuwende techniek van Vue. Zo hebben ze als enige Nederlandse bioscoopketen Dolby Cinemazalen, zijn er in de nieuwe complexen in elke zaal rijen met luxe leren VIP-stoelen en moeten Dolby Atmos en D-Box (trillende stoelen) voor een unieke bioscoopbeleving zorgen. Daarnaast heeft Vue afgelopen juni vlakbij Theater Amsterdam hun nieuwe hoofdkantoor betrokken. “Ik wil Cine van harte uitnodigen om in april op de rode loper te staan, al zal het waarschijnlijk najaar 2017 worden” zegt Hendriks grappend, om de snelheid van het project aan te geven.

In Rotterdam-Zuid is het bioscoopproject onderdeel van een grote vernieuwing rond Ahoy en winkelcentrum en OV-knooppunt Zuidplein. De megabioscoop moet komen aan het Ahoyplein, met erachter een groot hotel. Ook hier is het bestemmingsplan al geregeld. Een startdatum voor de eventuele bouw is nog niet bekend.

Bron: Hart op Zuid

Bron: Hart op Zuid

Vooral in de Randstad vindt op dit moment een ware bioscoopstrijd plaats. Waar in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam decennia lang Pathé een bijna-monopolie had met commerciële bioscopen, daar zagen andere ketens nu aan de stoelen van het Franse bioscoopbedrijf. Vooral de Belgische keten Euroscoop heeft grote plannen. In Amsterdam-Noord komt een bioscoop van 12 zalen en 2.500 stoelen. De bouw ervan moet nog beginnen, maar de opening zal nog voor de oplevering van de Noord-Zuidlijn – zomer 2018 – zijn. De bioscoop komt namelijk vlak naast het nieuwe metrostation Noord te liggen. Het aantal zalen in de hoofdstad zal, met Vue erbij, dus in totaal met minimaal 20 groeien.

In Schiedam, vlakbij Rotterdam-West, is in april de bouw gestart van Euroscoop Rotterdam, met 11 zalen en 2.500 stoelen. Geplande opening is halverwege 2017. Samen met de nieuwe Vue bioscoop betekent dat zo’n 20-25 extra bioscoopzalen in Rotterdam, bovenop de 21 die Pathé nu heeft (14 in De Kuip en 7 in Schouwburgplein).

In Den Haag tekent zich eenzelfde strijd af, met twee nieuwe megabioscopen aan de rand van de stad. In Ypenburg, een nieuwe wijk aan de oostkant van Den Haag, is Euroscoop begonnen met de bouw van een bioscoop met 11 zalen, variërend van 120 tot 400 plaatsen. Geplande opening is volgend jaar. Maar op zo’n 5 kilometer hier vandaan, in het winkelcentrum Leidsenhage, zet Kinepolis een megabioscoop van 10 zalen en 1200 stoelen neer, als onderdeel van de ‘Mall of the Netherlands’, wat het grootste en modernste winkelcentrum van Nederland moet worden. En Kinepolis bouwt nu al aan wat straks de grootste bioscoop van Nederland moet worden: vlak naast de Jaarbeurs in Utrecht opent begin 2017 een megabioscoop met 14 zalen en 3.300 stoelen.

Kinepolis Leidsenhage

Kinepolis Leidsenhage

De bouwwoede van nieuwe ketens als Euroscoop (Arnhem 10 zalen), Vue (Alkmaar 7 zalen, Nijmegen 9 zalen) en Kinepolis (Breda 10 zalen, Den Bosch 7 zalen) is, na jarenlange stagnatie, een echte trendbreuk in Nederland. De vraag is wat het effect op de marktleider Pathé zal zijn. De Franse keten bouwt ook nieuwe bioscopen, maar vooral buiten de Randstad (Maastricht 8 zalen, Zwolle 9 zalen, Leeuwarden 7 zalen). In de drie grote steden lijkt Pathé nu in elk geval op het gebied van bioscoopinnovatie links en rechts te worden gepasseerd.

Vind ons: