Deze week bestaat de allerbeste reclame voor een speelgoedlijn 30 jaar. En dat wordt gevierd met vintage heruitgaven van het speelgoed zelf, maar ook met een re-release –later dit jaar– van de iconische Transformers: The Movie die in 1986 uitkwam.

De tekenfilmserie (voor mij een absolute jeugd favoriet) is lachwekkend slecht als het gaat om animatie continuïteit en consistentie, de film aan de andere kant was veel zorgvuldiger geschreven en getekend. Met een écht verhaal, en echte character development. Zelfs tot het punt dat Optimus Prime wordt gedood door Megatron, redelijk vroeg in de film. Starscream wordt ook omgebracht door een menacing Galvatron (de wederopstanding van Megatron) maar dat was minder heftig. De controverse was niet te stoppen; van huilende kinderen die uit de bioscoopzaal rende, tot fans die brieven naar Hasbro schreven waarin geëist werd dat Optimus weer tot leven werd gewekt. (Dit laatste gebeurde ook in seizoen 3 van de tekenfilmserie.) Ik ben zelf een fervent verzamelaar van de vintage toys en de Masterpiece lijn, dus deze Blu-Ray zal hoe dan ook in mijn collectie terecht komen.

Ter ere van de re-release bespreken regisseur Nelson Shin en schrijvers Flint Dille en Rod Friedman de werkwijze en intentie die zij hadden met Transformers: The Movie. Dat stuk is hier te lezen. Er wordt ook ingegaan op de (laatste) rol van Orson Welles als de planeet Unicron, en de fantastische soundtrack van Stan Bush. Bijzonder is vooral de invloed van Hasbro als speelgoedfabrikant met als enige doel het verkopen van meer en duurdere Transformers.

Hieronder het filmpje van Shout! Factory over de re-release.