Mont Ventoux, een begrip onder wielrenners. ‘De kale berg’, zoals deze ook wordt genoemd, is onderdeel van het Vaucluse departement in het zuiden van Frankrijk. In 1967 zag Tommy Simpson er zijn laatste glimp van deze wereld, tijdens De Ronde van Frankrijk. Niet geheel onverwachts dus kwam filmmaakster én fietsfanaat Nicole van Kilsdonk met het idee om een film te maken over een vriendengroep die deze machtige berg wil beklimmen. Ervaring met het thema had zij al opgedaan tijdens het filmen van Zadelpijn in 2007.

Samen met Bert Wagendorp schreef Van Kilsdonk het scenario voor Ventoux al in 2010. Omdat de financiering lang op zich liet wachten toverde Wagendorp het scenario ondertussen om tot een bestseller. De populariteit van het boek kwam de film ten goede en er werd uiteindelijk voldoende geld ingezameld. Na het vinden van een geschikte cast kon het filmen beginnen.

Ventoux 1

 

In Ventoux lopen heden en verleden vloeiend door elkaar. Vlak na het behalen van hun schooldiploma besluiten zes vrienden (vijf heren en één dame) per fiets de Mont Ventoux te beklimmen. Dertig jaar later zoeken de schoolvrienden elkaar weer op voor een reünie. Zij zijn elkaar uit het oog verloren en hebben ondertussen ieder een eigen carrière en leven opgebouwd. De jonge, naïeve levensgenieters zijn veranderd in lichtelijk teleurgestelde vijftigers. Langzaamaan, meter voor meter, wordt duidelijk dat er zich een tragedie heeft afgespeeld op de berg. De afwezigheid van een van de leden doet vermoeden, maar wat er precies is gebeurd blijft lang een mysterie.

De combinatie van lichtvoetige humor, mooie natuurbeelden en goed acteerwerk van o.a. Kasper van Kooten (Moordvrouw, Old Stars) en Abbey Hoes (Zwarte tulpNena) maakt Ventoux tot een fijne film van prima kwaliteit. Ventoux kijkt heerlijk weg en verveelt nergens, zelfs niet op de wat tragere momenten. Natuurlijk zijn er mindere punten te benoemen; de noodzaak voor de vrienden om na dertig jaar zwijgen elkaar (zonder één enkele tegenstribbeling) weer op te zoeken roept vraagtekens op. Ook de heftige ruzies die komen en gaan zonder echte oplossing maar met volle acceptatie, voelen onrealistisch. Deze mindere punten zijn echter gauw vergeven door de sympathie die de karakters opwekken en de drang om te weten wat er nou echt is gebeurd. Als toeschouwer waan je je samen met de vrienden op de berg, het liefst sta je op uit je stoel om hen aan te moedigen… “GO David GO!”

Zit er stiekem toch een wielren-supporter in mij.

Ventoux draait nu o.a. in Het Ketelhuis, de Filmhallen en in Louis Hartlooper Complex.