Tips voor het Noordelijk Film Festival

 

In de Randstad barst het van de filmfestivals, maar daarbuiten wil de spoeling wel eens dunner zijn. Vanavond begint het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden, dat in ieder geval qua locatie zijn naam eer aandoet. In Leeuwarden zijn van 8 tot 12 november films te zien uit voornamelijk Noord-Europese landen.

Veel Scandinavische films dus. Maar ook de Baltische staten, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Kroatië (!) en natuurlijk Friesland zelf zijn vertegenwoordigd. Hierbij een paar tips voor dit festival.

The Square

De grote namen zijn openingsfilm Thelma van Joachim Trier en Gouden Palm-winnaar The Square. Trier is bekend geworden met de zwaarwichtige drama’s als Oslo, 31. august en Louder Than Bombs, maar met zijn nieuwste film lijkt een extra laag toe te voegen aan zijn stijl. De jonge vrouw naar wie de film vernoemd is ontdekt namelijk dat ze mysterieuze krachten heeft.

the square review cine noordelijk film festival

Dat The Square een grote aanrader is kun je lezen in onze review van The Square.

Finse cinema

De Finse film heeft niet zo’n rijke vroege geschiedenis als bijvoorbeeld de Deense of Zweedse film. Het land kan niet bogen op een Dreyer of Sjöström. Toch hebben de programmeurs van het Noordelijk Film Festival een interessante selectie klassiekers uit Finland samengesteld ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het land. Aki Kaurismäki is waarschijnlijk de bekendste Finse regisseur, dus een film van hem ontbreekt niet. Ook is er een film van zijn oudere broer Mika te zien. Verder worden People In The Summer Night uit 1948 en The White Reindeer uit 1952 vertoond.

IFFR publieksprijs

Mesteren (The Man) eindigde dit jaar hoog in de top 10 van de publieksprijs op IFFR. De Deense film van regisseur Charlotte Sieling is verder niet in Nederland in de bioscoop te zien geweest, dus het Noordelijk Film Festival is een mooie gelegenheid om ‘m alsnog te zien. De ervaren acteur Søren Malling speelt een succesvol kunstenaar die plots met een voor hem onbekende zoon geconfronteerd. Als deze Casper ook nog eens een wereldberoemd graffitikunstenaar blijkt lopen de spanningen tussen de twee hoog op.

Meer over het festival en het volledige programma kun je hier vinden.

Vind ons: