Tien Nederlandse films voor het najaar

 

Het afgelopen half jaar was er nauwelijks een Nederlandse film in de bioscoop te zien. Maar dat gemis wordt de komende maanden meer dan goedgemaakt met een stortvloed aan nieuwe films van eigen bodem. Niet vreemd, want het Nederlands Film Festival in september werkt voor veel distributeurs als een magneet, al zullen de Nederlandse films ook flink met elkaar moeten concurreren. Cine maakt alvast de balans op en zet tien films op een rij die de komende maanden worden losgelaten in de bioscoop.

Adios Amigos – vanaf 8 september
Drie gehandicapten gaan in een busje richting Spanje, op zoek naar seks en mooie meiden. Klinkt bekend? Dan ben je waarschijnlijk één van de 7.000 bezoekers die in 2011 de Vlaamse film Hasta La Vista in de bioscoop zag. Regisseur Albert Jan van Rees, die met Adios Amigos zijn speelfilmdebuut maakt, zet met een toegankelijke, minder rauwe remake duidelijk op een groter publiek in. Hoofdrolspelers Martijn Lakemeier (Oorlogswinter), Yannick van de Velde (Aanmodderfakker) en Bas Hoeflaak (Toren C) maken van hun rollen mooie gelaagde personages. Er is geen seks te zien, maar de emoties zijn oprecht.
Riphagen – vanaf 22 september
Onder het motto ‘er zijn nooit genoeg films over de Tweede Wereldoorlog’ komt regisseur Pieter Kuijpers (Van God Los, TBS) nu met de verfilming van het boek Riphagen, over een Amsterdamse politie-inspecteur die in de oorlog Joodse onderduikers afperste en uitleverde aan de Duitsers. Kuijpers heeft jarenlang samen met Jeroen van Koningsbrugge, die de rol van Andries Riphagen speelt, geprobeerd het project van de grond te krijgen. Helaas heeft deze lange voorbereiding geen goede film opgeleverd. Riphagen hangt aan elkaar van oorlogsclichés en ongeloofwaardige dialogen. Jammer, want Kuijpers heeft in het verleden veel betere films gemaakt dan deze platte genrefilm.
John Jansen – vanaf 22 september
De fascinatie voor topcriminelen is van alle tijden. Denk aan Willem Holleeder in Collegetour of de programma’s van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Misdaadverhalen doen het altijd goed op tv (Penoza) of in de bioscoop (De Heineken Ontvoering). Maar nu is er de documentaire John Jansen waarin de Bredase oud-topcrimineel terugkijkt op zijn misdaadcarrière. Maar filmmaker Jay Oliveira laat ook een man zien die na zijn tijd in de gevangenis vooral druk is met goede doelen en het geld geven aan de armen. Een moderne Robin Hood doet het altijd goed. De talkshows zullen rond de bioscooprelease ongetwijfeld vechten om interviews met Jansen.
De Held – vanaf 29 september
Na Het Diner en De Reünie is De Held niet alleen de derde Nederlandse film van voormalig Hollywood veteraan Menno Meyjes, ook is het weer een boekverfilming, ditmaal gebaseerd op een roman van Jessica Durlacher. Het verhaal gaat over een vrouw die na een gewelddadige inbraak in haar familiegeschiedenis duikt en daar met een oorlogsverleden van haar vader wordt geconfronteerd. Meyjes pakt flink uit met grote namen als Fedja van Huêt, Susan Visser en Monic Hendrickx. De Held is dit jaar ook de openingsfilm van het Nederlands Film Festival, wat doet vermoeden dat de film zich op een even veilige pad begeeft als Meyjes’ vorige films. Maar de grote rol van acteericoon en ‘grande-dame’ Kitty Courbois kan veel goedmaken.
MeesterSpion – vanaf 5 oktober
Geen Nederlandse releaselijst is compleet zonder een paar familiefilms. Waar we in de wereld beroemd zijn om onze artistieke jeugdcinema heeft de laatste jaren de commerciële variant met veel succes een groot publiek aan zich weten te binden. Na een aantal sequels rond Mees Kees en Dummie de Mummie komen dezelfde makers nu met een nieuw verhaal: MeesterSpion, die bij succes waarschijnlijk ook in de herhaling mag. De film gaat over de tien-jarige Tim die net is verhuisd. Dan ontmoet hij oud-spion Simon die net is ontwaakt uit 1973. Verwacht dus ook voor de ouders wat nostalgische grappen en verwijzingen. Regisseur Pieter van Rijn maakte eerder de bioscoopfilms Familieweekend en Pluk van de Petteflet, maar deed de laatste jaren vooral veel tv-series (Flikken Maastricht, Bloedverwanten).
Uilenbal – vanaf 12 oktober
De prijzenkast van Simone van Dusseldorp zit inmiddels behoorlijk vol. Voor films als Het Leven volgens Nino, Briefgeheim en Kikkerdril sleepte ze menige internationale filmprijs binnen. Haar nieuwste film Uilenbal opent in oktober de 30e editie van het jeugdfilmfestival Cinekid. In tegenstelling tot MeesterSpion draait het hier meer om emotie, opgroeien en vriendschap dan om spannend avontuur. De 8-jarige Meral gaat op zomerkamp, maar ze kan niet zonder haar geheime huisdier. Omdat dieren het bij kinderen altijd goed doen, is er een hoofdrol voor muis Piepiep én een gemene uil die de muis wil verwerken tot een … Nou ja, de filmtitel zegt al genoeg.
Prooi – vanaf 13 oktober
Dick Maas is de Nederkoning van de jaren ’80 cinema, met klassiekers als De Lift, Flodder en Amsterdamned. In 2010 maakte hij zijn come-back met de horrorfilm Sint, over de goedheiligman die zich van zijn meest demonische kant liet zien. Zijn nieuwste film Prooi gaat over een loslopende leeuw die alles en iedereen op zijn pad verscheurt. Het succes van de film zal sterk afhangen van de geloofwaardigheid van de special effects. Maas is zeer zuinig met het weggeven van beelden van de leeuw, dus of het werkt zal pas in de bioscoop duidelijk worden. Al werkt het schrikeffect waarschijnlijk het beste als we de leeuw niet te vaak vol in beeld zien. Jaws was tenslotte juist zo sterk door de suggestie, niet door de krakkemikkige haai.
Tonio – vanaf 13 oktober
Paula van der Oest is misschien niet de meest bekende naam in Nederland, maar de afgelopen decennia heeft ze als regisseur een indrukwekkend en consistent oeuvre op haar naam weten te zetten. Films als Lucia de B., met Ariane Schluter als de ten onrechte veroordeelde verpleegster, de mooie mozaïekfilm The Domino Effect en het innemende Zus & Zo – waar ze zelfs een Oscarnominatie voor kreeg – laten zien dat Van der Oest vooral sterk is in karakterontwikkeling. Dat is niet anders in Tonio, de verfilming van het gelijknamige boek van A. F. Th. van der Heijden over de dood van zijn zoon. Pierre Bokma excelleert als de schrijver die volstrekt vastloopt in zijn rouwproces en Chris Peters, die Tonio speelt, laat zien dat hij na de horrorfilm De Poel ook een dramatische rol aan kan. Mede door het prachtige camerawerk en de knap gemonteerde flashbacks is Tonio één van de hoogtepunten van het Nederlandse najaar.
Een echte Vermeer – vanaf 3 november
Voor invulling van het genre ‘historisch kostuumdrama’ zorgt dit najaar regisseur Rudolf van den Berg (De Avonden, Tirza, Süskind). Een echte Vermeer gaat over meestervervalser Han van Meegeren die in de jaren twintig van de vorige eeuw een obsessie ontwikkelt voor de Oude Meesters. Hij probeert het perfecte Johannes Vermeer schilderij na te maken, maar raakt verstrikt in liefde en intriges. De zeer cheesy tagline van de film is “Alleen zijn liefde voor haar is echt” en de persmap heeft het over het ‘herkauwen van een klucht over de succesvolle vernedering van de hoge heren’. De vraag is dus hoe vals of oprecht de film uiteindelijk zal worden.

Een echte Vermeer

De Zevende Hemel – vanaf 24 november
De hekkensluiter is de nieuwe film van alleskunner Job Gosschalk, regisseur, schrijver, film- en tv-producent en voormalig directeur van Kemna casting, het grootste castingbureau van Nederland. In 2011 had hij zijn speelfilmdebuut met het wat drakerige Alle Tijd met Paul de Leeuw. Net als in zijn debuut zicht hij zich ook in zijn nieuwe film op familieverhoudingen. De Zevende Hemel is de naam van een Italiaans restaurant, dat gerund wordt door Maria Rossi, samen met haar man Max. Als Rossi een familiefeest wil organiseren, loopt dat uit op ruzies  en relatieproblemen. In de sterrencast onder meer Jan Kooijman, Halina Reijn, Thomas Acda en Tjitske Reidinga. Volgens de distributeur is De Zevende Hemel ‘een muzikale ode aan liefde en familie’, inclusief muziek van onder meer Nick & Simon. Zou dat de reden zijn voor alle familie-ellende?

De Zevende Hemel

 

4 Comments

 • Ruud Jehae

  Ik mis de film Kappen ???

 • Luuk Poels

  Sorry, maar ik had wel een wat objectiever overzicht van jullie verwacht.
  Niet echt collegiaal om zoveel reclame te maken voor ‘Tonio’ en grote vraagtekens te zetten bij ‘Prooi’ en ‘Een echte Vermeer’!!!
  En jullie wagen je niet aan ‘Brimstone’…….

 • Nico van den Berg

  Beste Luuk,

  Het is geen kwestie van reclame maken, over Tonio – die ik al heb gezien – ben ik gewoon enthousiast. Naar de films die je noemt ben ik uiteraard erg benieuwd, maar voor de ‘voorbeschouwing’ kijk ik wel naar eerder werk van de makers en de reclamecampagne voor de film.
  Wat Brimstone betreft: deze heeft nog geen NL releasedatum (hangt af van wanneer hij in de VS gaat draaien). Bovendien focus ik me in dit stuk vooral op Nederlandstalige producties.

Comments are closed.

Vind ons: