NFF2015 dag 4: Those Who Feel The Fire Burning

 

Met Those Who Feel The Fire Burning is het de beurt aan de zwaarste film (of documentaire eigenlijk) van het Filmfestival. De film zoomt in op een zeer actueel probleem: de vluchtelingenstroom vanuit het Midden-Oosten.

Mensen die de oversteek wagen in een klein bootje in de hoop in Europa een beter leven te kunnen vinden, of opnieuw op te kunnen bouwen. Waarbij een deel de overkant niet haalt, en een ander deel verloren raakt aan de randen van welvarend Europa. Zware kost dus, zelfs letterlijk; het camerawerk van Morgan Knibbe maakt een deel van het publiek draaierig. Er wordt gefilmd met drones die ondersteboven over daken scheren en dan met een achtbaan-achtige looping omlaag duiken, en ook de ‘normale’ camera’s vliegen alle kanten op. Het zorgt ervoor dat het onderwerp wat uit beeld raakt en je verlangt naar een stukje kalm camerawerk. Waarom er met deze technieken gewerkt is zal het benadrukken van desoriëntatie moeten zijn maar het is simpelweg teveel van het goede, al zou het kunnen dat Knibbe juist naar die overdaad op zoek was, zoals ook zijn personages dat moeten ondergaan.

Those Who Feel The Fire Burning

Those Who Feel The Fire Burning is vooral conceptueel en volgt dus geen duidelijk verhaal. Denk meer aan losse scenes, met verschillende mensen die allemaal geen naam krijgen, hologige kinderen, huilende mannen – het is een realistisch beeld waar we aan de ene kant met z’n allen iets aan proberen te veranderen, maar aan de andere kant ook nog weinig zicht op hebben. Wat dat betreft had de film nog meer kunnen toevoegen door het persoonlijker te maken, door te laten zien wat die mensen precies mee moeten maken.

Daarmee laat Those Who Feel The Fire Burning dus een dubbel gevoel achter. Aan de ene kant een film die knap gemaakt is, met indrukwekkende beelden – aan de andere kant het gevoel dat er nog veel meer uit gehaald had kunnen worden.

Vind ons: