This is Spinal Tap

17 jaar voordat Ricky Gervais furore maakte met zijn mockumentary The Office, was er een film die inmiddels een flinke cult status heeft verkregen en geroemd wordt als een van de meest hilarische nep documentaires ooit gemaakt. Omdat het deze maand muziek maand is op Cine kan de klassieker This is Spinal Tap niet ontbreken in de leeslijst. Spinal Tap werd uitgebracht in 1984 en is geregisseerd door Rob Reiner, bekend van onder andere Stand By Me en Misery.

this-is-spinal-tap

In This is Spinal Tap volgen we de heavy metal band Spinal Tap. De band timmert al jaren aan de weg en was eerst bekend onder de naam The Originals.
Er was echter al een andere band die The Originals heette, dus veranderen ze hun naam in The New Originals, waarop de originele Originals weer besloten om hun bandnaam te veranderen naar The Regulars. Ineens sloeg de naam The New Originals nergens meer op. Na nog een naamwisseling hebben ze de band uiteindelijk maar Spinal Tap genoemd. De band wordt gevolgd gedurende hun tournee in de US om hun aankomende album Smell the Glove te promoten. Spinal Tap is op dat moment al jaren aanwezig in de rock scene en is inmiddels in het vergeethoekje beland. Critici beweren dat de overstap van rock naar metal daar een belangrijke rol in heeft gespeeld. Gedurende de film krijgen we niet alleen hun zoektocht naar glorie te zien, maar krijgen we ook een inkijkje in het verleden van de band. Alle stereotype rock onderwerpen komen voorbij. Seksistische album covers, pretentieuze rock anthems, theatrale stage shows en natuurlijk verwoeste hotelkamers. Een mooi voorbeeld is het betoog van bandlid Nigel Tufnel die vol trots zijn Marshall versterker laat zien omdat zij als enige band versterkers hebben die in plaats van volume 10, tot volume 11 kunnen gaan. Net voor dat extra zetje epische rock. De meeste aandacht wordt besteed aan de bandleden Nigel Tufnel (Christopher Guest) en David St. Hubbins (Michael McKean). Beiden noemen ze zichzelf leadgitarist en beiden nemen ook de zang voor hun rekening. Ze zijn ook het brein achter de band, perfect verwoord in onderstaande quote van bassist Derek Albion Smalls (Harry Shearer).

We’re very lucky in the band in that we have two visionaries, David and Nigel, they’re like poets, like Shelley and Byron. They’re two distinct types of visionaries, it’s like fire and ice, basically. I feel my role in the band is to be somewhere in the middle of that, kind of like lukewarm water.

spinal-tap

Wat vooral opvalt aan de film is het natuurlijke en aanstekelijke spel van de acteurs. Veel in deze film is geïmproviseerd, wat resulteert in bepaalde acteurs die hun lach niet meer kunnen inhouden tijdens meerdere van de belachelijke uitspraken. Toch lijkt alles realistisch totdat je gaat luisteren wat deze mannen te zeggen hebben en zelfs dan zou het nog echt kunnen zijn, aangezien we hier te maken hebben met een stel pretentieuze rock goden. De nep band heeft zelfs in het echt een album uitgebracht en ze hebben meerdere tournees gedaan.Toen deze film uitkwam in 1984 werd hij in eerste instantie niet bijzonder goed ontvangen, sommige recensenten dachten zelfs te maken te hebben met een echte documentaire. Daarbij moeten we ook de tijdsgeest in acht nemen. Heavy metal en met name glam kwamen toen op, en echte rock puristen konden weinig met deze vorm van gitaarmuziek. In het videoband/dvd circuit is deze film pas echt omarmd door het publiek en inmiddels uitgegroeid tot cultklassieker. Grote komieken als Ricky Gervais en Larry David (de man achter Seinfeld en Curb Your Enthusiasm) geven graag toe geïnspireerd te zijn door met name deze film en het andere werk van Christopher Guest. Hij heeft namelijk veel films in deze vorm op zijn naam staan, waaronder Best In Show, een hilarische mockumentary waarin mensen worden gevolgd in de aanloop naar een hondenshow. Ook een film die ik absoluut kan aanraden. Mocht je al affiniteit hebben met muziek, mag je This is Spinal Tap niet missen. Het is niet alleen een hilarische parodie, maar ook een van de beste rock documenten ooit op film vastgelegd, ook al is het niet echt.

 

Vind ons: