Hoe vind je je weg terug naar de wereld als je opgroeit tussen vier muren van een appartement in de Lower Eastside van Manhattan, waarin het medium van film de enige vorm van contact is met de buitenwereld? Documentaire The Wolfpack van Crystal Moselle vertelt het verhaal van de familie Angulo en dan vooral de zes broers in het gezin die ons een kijkje gunnen in hun wereld van isolatie, passie, films en angst.

2

In The Wolfpack volgen we het dagelijkse leven van broers Mukunda, Bhagavan, Govinda, Narayana, Jagadisa en Krsna. Vader Oscar was een aanhanger van de Hare Krisna beweging en de namen van hun kinderen –inclusief dochter Visnu– komen uit het Sanskriet. Vader Oscar komt uit Peru, Moeder Susanne ontmoet Oscar tijdens een reis, en ze worden verliefd. De familie sticht een gezin met het oogpunt om er een stam van te maken. De bedoeling was om ooit naar Zweden te verhuizen vanwege de rust en de natuur, maar ze belanden uiteindelijk in een appartement in Manhattan. De kinderen worden thuis geschoold door hun moeder die daar ook de kost mee verdient. Vader gelooft niet in werken, vindt New York een verdorven stad, en heeft liever geen contact met de buitenwereld. Hij vindt zichzelf een god, en het doel van het gezin is om te streven naar verlichting. De broers vertellen over hun jeugd, waarin ze hooguit 9 keer per jaar buiten kwamen en eigenlijk nooit in contact stonden met de mensen in de buitenwereld. Soms was er ook een jaar dat ze niet eens een voet buiten de deur hebben gezet. Hun afleiding en tevens vaders hobby is muziek, maar vooral ook films. De broers vinden daar hun passie, en ontsnappen in het medium van film. Dit doen ze door hun favoriete films uit te schrijven en na te spelen. Films als Batman, Reservoir Dogs en Pulp Fiction komen voorbij. Alle props maken ze zelf van karton en ander huis- tuin- en keuken materiaal. Daar zie je ook de passie voorbij komen, want het spel van de broers is perfect en de props zien er creatief en goed uit voor wat het is. Het is een charismatische groep, en alle broers zijn vriendelijk, zachtaardig en intelligent.

4

Het leven van de broers neemt een drastische wending als de dan 15 jarige Mukunda besluit ondanks zijn vaders ingezaaide angst en verbod, alleen naar buiten te gaan. Dit doet hij in een Michael Myers masker, om herkenning te voorkomen, maar ook omdat het voor hem totaal vreemd is om buiten tussen de mensen te zijn. Het beeld wat Mukunda en de broers van de wereld hebben is namelijk volledig afhankelijk van alle films (zo’n 5000) die ze hebben gezien. Mukunda wordt gearresteerd omdat rondlopen in winkels met een masker natuurlijk een vreemd beeld oplevert. Hij komt dan een paar dagen terecht op een psychiatrische afdeling. Bij terugkomst, verandert het leven van de broers, die zich steeds meer los willen maken van hun bezitterige en eigenlijk paranoïde vader, en besluiten de wijde wereld te verkennen.

The Wolfpack is een mooie docu en tevens verwrongen ‘coming of age’. Een treurig verhaal, maar ook hoopvol en inspirerend. Alle broers en eigenlijk het hele gezin ondergaan een groeiproces. Het is geen film geworden over een enge vader die zijn gezin onderdrukt, maar het geeft eigenlijk een heel neutraal beeld over de manier van leven in een bizarre situatie. Vrij van oordeel. Wat voornamelijk opvalt, is wat het de kijker vertelt over de perceptie van werkelijkheid. Het zegt iets over de manier waarop we informatie consumeren, en hoe dat ons beeld op de werkelijkheid beïnvloedt. De film inspireert ook, door zo’n bizar gegeven te tonen waardoor je als kijker vanzelf zin krijgt om even naar buiten te gaan, een wandelingetje te maken, en even de wereld te ervaren zoals zij is, niet zoals ze wordt voorgesteld. De regie, montage en muziek in de film is goed uitgewerkt. Muziek die past bij de scene in kwestie. Beelden uit het verleden worden gecombineerd met het heden en vijf jaar lang wordt het gezin gevolgd, waardoor je een kompleet beeld krijgt van deze uitzonderlijke types. Wolfpack heeft tevens de grote juryprijs gewonnen bij het Sundance film festival.

The Wolfpack draait vanaf 10 September in filmtheaters.