The Transporter: Refueled

 

In wat het vierde deel van de Transporter reeks is, zien we een nieuwe protagonist, een nieuwe regisseur, hetzelfde productiehuis en dezelfde formule: over de top actie, mooie vrouwen, high speed car chases en Newtons Wet van de Zwaartekracht ondermijnende stunts. EuropaCorp (het productiehuis van Luc Besson die tevens de regisseur van de eerste twee films is) is inmiddels bezig met het maken van remakes van hun eigen films, en dat is niet per se een slecht iets. The Transporter: Refueled is namelijk een van de domste én leukste actiefilms van het jaar.

Aan het eind van Refueled heb je Frank Martin (een prima rol voor Ed Skrein die het stokje overneemt van Jason Statham) feet-first vanaf een jetski naar de bijrijdersstoel van een Mercedes G-klasse zien springen, maar voordat je op dat punt komt heeft ‘Junior’ al tegen thugs gevochten met een middeleeuwse bijl, heeft hij een Audi met een afstandsbediening laten zelfvernietigen, waarna eerdergenoemde afstandsbediening tevens zichzelf vernietigd, heeft hij zich succesvol voorgedaan als chirurg, en heeft hij een andere Audi door met volle snelheid over een mini-ramp te rijden door een vliegveld terminal gebeukt om zo kalmpjes over het taxi gedeelte bij de uitgang weer weg te rijden. Alsof het niets is.

Refueled is geen goeie film volgens de standaarden waarmee wij (het volk) films beoordelen. Echter is regisseur Camille Delamarre zó toegewijd aan het presenteren van de meest basale actiefilm pleasures, dat je na een kleine 10 minuten niets anders kan doen dan met een glimlachje achteroverleunend het spektakel aanschouwen. Het is visuele clubmuziek, gepresenteerd in een compact anderhalf uur, met weinig overtuigende vermommingen, toffe martial-arts choreografie, mooie vrouwen (Loan Chabanol als Anna is adembenemend) en cartoonvillain achtige antagonisten. Frank Martin en zijn vader (een spion in ruste) worden gedwongen 4 prostituees te helpen zich bevrijden van hun jarenlange (Russische; hoe kan het ook anders) pooier en misdaadbaas. Meer van het verhaal hoef je eigenlijk niet te weten. De film speelt zich af in het zuiden van Frankrijk en de rijke shots van de Rivièra zijn ruim aanwezig. Europa is deze filmzomer een dankbare achtergrond voor (actie)films en dat is een welkome afwisseling inplaats van Vancouver dat voor de zoveelste keer voor New York moet doorgaan.

Als je naar The Transporter: Refueled gaat ga je voor snelle actie, gespierde lichamen, mooie vrouwen en bevredigende stunts. (En daarnaast voor de product-placement: Grey Goose, Audi, Omega en Apple zijn de hoofdsponsors van deze film, en dat wordt je heel vaak duidelijk gemaakt.) De andere altijd-in-pak actieheld van dit jaar, Hitman, kan een lange punt zuigen aan de simpele maar doeltreffende actiefilm tropes die Refueled ons voorschotelt. En net als een commercieel zomerhitje dat je het jaar daarna wegzet als guilty pleasure, is Refueled de guilty pleasure van deze nazomer.

The Transporter: Refueled draait vanaf 24 september in de bioscoop.

Vind ons: