Als je vandaag niet helemaal emotioneel stabiel bent, dan zou ik het kijken van The Stanford Prison Experiment even uitstellen. Niet omdat de film zó angstaanjagend is – maar daar zit dan ook precies de valkuil. The Stanford Prison Experiment speelt een psychologisch spel met de personages in de film, maar ook zeker met de kijker. Als het afgelopen is schudt het nog wel even na.

Na die ‘waarschuwing’ is het tijd om over de inhoud te praten. Waar gaat The Stanford Prison Experiment over? Het is een experiment dat in de jaren ’70 daadwerkelijk heeft plaatsgevonden: een sociale test om te zien hoe mensen reageren op verschillende situaties waarin ze zich bevinden. In de kelder van de Universiteit van Stanford werd een gevangenis gebouwd, inclusief the hole, cellen, een eetruimte – alles dat in een echte gevangenis ook te vinden is. Een groep jonge mannen hebben zich aangemeld om tegen betaling ‘gevangenisje te spelen’. De ene helft wordt gekozen als gevangene, de anderen worden de bewaarders. Het experiment kijkt naar hoe de gevangenen reageren op de opsluiting en de onderdanige rol, terwijl bij de bewaarders wordt gekeken naar het gedrag wanneer zij in een dominante rol worden neergezet.

En dan blijkt dat The Stanford Prison Experiment sneller dan verwacht uit de bocht spint. Het experiment, dat twee weken zou duren, haalt het einde niet. Al na een paar dagen denkt iedereen dat het echt is, inclusief de man die het heeft opgezet, die de rol van gevangenisdirecteur niet niet meer van zich af kan schudden.

The Stanford Prison Experiment review

Zonder het verhaal uit de doeken te doen zien we hoe de gevangenen met harde hand worden klein gehouden en dat is voor veel van hen al snel teveel van het goede. Jonge mannen worden gebroken, worden apathisch, raken in paniek. Terwijl het in een dominante rol zonder enige controle blijkbaar erg makkelijk is om te veranderen in een ware sadist.

Waar The Stanford Prison Experiment goed in is, is het laten zien wat het gevaar is van een ongecontroleerde gevangenis. Het risico op het vernederen van gevangenen is enorm groot, zelfs al na een paar dagen. Het doet denken aan gevangenissen als Guantanamo Bay, waarvan we de afgelopen jaren gelekte beelden hebben gezien die schrikbarend veel overeenkomsten hebben met die uit The Stanford Prison Experiment. Het is dan ook goed om te weten dat Amerika druk bezig is om die te sluiten.

The Stanford Prison Experiment is een interessante film. Zeker als je interesse hebt in psychologie en sociale drijfveren. Het zal geen bioscoophit worden maar dat was ook natuurlijk nooit de insteek.