The Shallows

 

In een post-Sharknado wereld is het vrij lastig om een serieuze survival-thriller te maken waarin de horror moet komen van een haai. Toch doet Jaume Collet-Serra een dappere en logische poging. Zijn vorige film, Non-Stop, kende een soort nerveuze spanning en speelt zich tevens op 1 locatie af. Diezelfde spanning wordt gemist in The Shallows.

Blake Lively speelt med-school dropout Nancy die met haar surfplank naar een afgelegen, onbekend stukje strand in Mexico gaat. Vooral om te surfen maar toch ook omdat haar overleden moeder daar vaak kwam, toen zij zwanger was van Nancy. Als de enige twee andere surfers op een Christelijk tijdstip naar huis gaan, en Nancy roept dat ze nog even een laatste golf pakt weet je in principe hoe laat het is. De voorbode breidt nog verder uit als er een rottende walvis in het water ligt, de dolfijnen in groten getale wegzwemmen, en de zeemeeuwen en masse van het strand vertrekken. Het gigantische beest (volledig opgetrokken uit CGI) maakt zijn entree en heeft meteen beet: Nancy’s dij mist vanaf dat moment een stuk vlees.

De spanning zit voor de rest van de film in de vraag of Nancy het overleeft of niet. De strijd tussen natuur en technologie (haar Casio horloge is een belangrijk wapen) komt niet echt over, en de vindingrijkheid is soms te vergezocht, soms te veel aan de oppervlakte. Nancy is namelijk een med-school dropout! Zo weet ze natuurlijk precies wat ze moet doen om de aanval te overleven! Als ‘zomer’ blockbuster werkt The Shallows wel, maar dat komt vooral door de machtige shots van de prachtige omgeving, de GCI (hoewel de haai in ieder shot een ander formaat lijkt te hebben) en onverwoestbare beachbabe Blake Lively.

Blake Lively

Het einde van The Shallows had niet misstaan in een van de Sharknado films, en is net zo lachwekkend als onbevredigend. Het had de film gesierd als Nancy gewoon in die situatie terecht was gekomen omdat dat nou eenmaal zo is. Nu is ze in deze situatie terechtgekomen om de dood van haar moeder te verwerken en toch maar terug te gaan naar med-school. Dat soort geforceerde narratieve gimmicks had de film niet nodig. Maar ook zonder die corny toevoegingen was The Shallows geen klassieker (of cult-klassieker) geworden. Gewoon goed uitziend zomer vermaak, in een zomer die die naam niet mag dragen.

The Shallows draait vanaf 18 augustus in de bioscoop.
Vind ons: