The Righteous Gemstones

The Righteous Gemstones zoekt naarstig naar een formule, maar doet dat op innemende wijze. Het spotten met de hypocrisie van de familie televise-evangelisten uit de titel is gemeend in plaats van gemeen.

De eerste hypocriet, oudste zoon Jesse (Danny McBride), brengt het balletje van de serie aan het rollen. Hij ontvangt een filmpje waarin hij na een religieuze conventie het er flink van neemt met zijn vrienden, inclusief sekswerkers en cocaïne. Of hij even een flinke smak geld kan betalen. McBride, tevens bedenker van de serie, liet in Don Verdean als gehaaide predikant al zien vroomheid met commercieel instinct te kunnen combineren. Bij Jesse voegt McBride daar zijn inmiddels geperfectioneerde typetje van lomperik aan toe. Hij laat het er niet bij zitten en probeert uiteindelijk de chantage te voorkomen met benjamin Kelvin (Adam Devine) en snoeiharde zus Judy (Edi Patterson). Taak is vooral dat de pater familias Dr. Eli Gemstone (John Goodman) er niks van te weten komt.

Uiteraard treden er tal van complicaties op, zoals wanneer Jesses rebelse zoon Gideon (Skyler Gisondo) terugkeert en aan de chantage meewerkt. Eli probeert een nieuwe megakerk van de grond te krijgen. Daarvoor schakelt hij zijn zwager Baby Billy Freeman in, een hilarische manipulator, opzwepend gespeeld door Walton Goggins. De zo steeds uitdijende familiekroniek brengt zo een breed scala van al dan niet geslaagde personages naar voren. En toont hoe het christendom voor hen slechts bijzaak is.

Het mooie is dat McBride en zijn mede-schrijvers religie in haar waarde laten en diep de personages in duiken. Ze laten het makkelijke doelwit van religie schieten voor een kluchtig onderzoek naar wat elke Gemstone voortdrijft. Een aantal verhaallijnen neigen daarbij te veel richting schematisch familiedrama, met een lievelingskind of het zwarte schaap. Op andere momenten lijkt het zwaard van Damocles boven Jesses hoofd toch minder urgent. De verhaallijnen meanderen, maar daardoor toont elk personage wel het gezicht achter deze christelijke franchise. Kelvins homo-erotische verhouding met ex-satanist Keefe is wonderlijk subtiel. Patterson maakt van Judy een komische rouwdouwer en Jesse heeft een innemend incompetente bende vrienden. John Goodman voelt verloren, maar charmeert als de lijm die het zooitje ongeregeld bij elkaar houdt.

In The Righteous Gemstones zit de realisatie dat hypocrisie in een ieder kan zitten. Wars van populair hedendaags cynisme behandelt de serie al het gestuntel met liefde. Prediken over goed of slecht gedrag blijft achterwege, waardoor de personages aandoenlijk zijn in al hun gebreken. De dynamiek van regisseur David Gordon Green (All the Real Girls, Pineapple Express), die vier afleveringen voor zijn rekening neemt, vormt de stilistische blauwdruk voor een vloeiend relaas over een familie die haar weg probeert te vinden. Greens zoektocht naar warmte verklaart zijn regelmatige uitstapjes naar komedie na het transcendente George Washington.

Jody Hill en McBride, die de resterende afleveringen regisseerden, lijken pas net geslaagd van Gordon Greens leerschool, maar brengen wat ze van hem hebben geleerd met verve in praktijk. The Righteous Gemstones komt welgemeend over, ondanks of wellicht dankzij McBrides voorliefde voor brave grappen over het mannelijk lid. In de eerdere Gordon Green-McBride samenwerking Your Highness zat ook eenzelfde oprechtheid verborgen. The Rigtheous Gemstones heeft een eerlijke interesse in personages op zoek naar saamhorigheid. Zonder lelijk opportunisme van Jokers zijn de Gemstones daarmee de anti-helden die wij nu nodig hebben.

Vind ons: