The Purge: Election Year

 

Zoals ik eerder schreef was het eerste deel van The Purge een aardig concept gevangen in een matige film. Alsof de makers zelf ook niet wisten wat ze precies met het gegeven konden bereiken. The Purge: Anarchy was een flinke stap in de goede richting. De schaal werd groter, het concept werd beter gebruikt en alles wat klopte aan de eerste film werd uitvergroot zoals in de beste B-films van weleer. Nu is er The Purge: Election Year, het bombastische derde deel die de trilogie compleet moet maken.

In een semi-dystopische toekomst, waarin Amerika verscheurd is/was door armoede, hebben The New Founding Fathers ieder jaar een dag in het leven geroepen, waarop alle misdaad is toegestaan. Alles kan, alles mag, maar het komt erop neer dat de rijke (blanke) meerderheid de arme (zwarte) minderheid uitdunt. Zodat al het geld dat naar sociale zorg, huizing en andere voorzieningen gaat in de zakken van de rijke elite kan blijven. Dat is de premisse, en daarbinnen gaat het natuurlijk om het leed van het individu.

purge

In Election Year wordt het allemaal heel politiek, met een welgemeende ‘knipoog’ naar de huidige politieke toestand in Amerika. Want laten we eerlijk zijn; zwarte mensen die worden afgemaakt (soms zelfs op camera) door de machthebbende beweging (niet eens op een afgesproken dag maar gewoon willekeurig) is helemaal niet zo dystopisch als The Purge doet laten geloven. Check onderstaande quote uit The Guardian:

Young black men were nine times more likely than other Americans to be killed by police officers in 2015, according to the findings of a Guardian study that recorded a final tally of 1,134 deaths at the hands of law enforcement officers this year.

 

Om te zeggen dat The Purge een pseudo documentaire is gaat wat ver, maar van het wit tegen zwart gegeven wordt dankbaar gebruik gemaakt door regisseur James DeMonaco. Dat neemt niet weg dat Election Year een heerlijk geweldadige B-film is, met satisfying uitspattingen van ultra-violence, dik uitgesmeerde pathos en blatant racisme –getuige de White Power logo’s en hakenkruizen op het elite mini-leger van de Founding Fathers. Dit komt ook naar voren als blijkt dat er inmiddels zoiets bestaat als murder-tourism. We zien op het vliegveld van Washington drommen mensen (vooral Russen en blanke Zuid-Afrikanen) zich opmaken om eens een nachtje lekker negers te doden in wat door hen als een gezellig uitstapje wordt gezien.

Victims-in-The-Purge-Election-Year

Het eerste deel van The Purge was gewoon niet zo goed. De home-invasion thriller had moeite met duidelijk in beeld brengen wat er gebeurde, vooral door slecht licht en slecht camera werk — terwijl het zich afspeelde in een huis. Hier hebben ze eindelijk hun ‘look’ te pakken, en doet The Purge: Election Year alles wat de neon verlichte B-films uit de jaren 70 en 80 ook zo goed deden: brute kills, een (in dit geval niet zo) vergezocht verhaallijntje en bad guys you love to hate. Een kleine 2 uur lang zomer entertainment waar niemand echt slaap over zal verliezen.

The Purge: Election Year draait vanaf 7 juli in de bioscoop.

https://youtu.be/aAEs3CabGIQ

Vind ons: