Mark Watney (Matt Damon) is lid van een team astronauten dat op de planeet Mars een onderzoek uitvoert. Als er een storm uitbreekt wordt Mark geraakt door een rondvliegend wrakstuk en verliest contact met zijn team. Bevelhebber Melissa Lewis (Jessica Chastain) beschouwt Mark als dood en evacueert de planeet zonder hem. Terwijl het team weer onderweg naar aarde is, blijkt dat Mark helemaal niet dood is. Helaas is wel zijn communicatie met de aarde verbroken. Alleen en wanhopig ligt zijn enige kans op overleven in zijn eigen handen.

Na het zien van The Martian bleken de meningen op de Cine redactie enigszins verdeeld. Er waren voor- en tegenstanders, enthousiastelingen en teleurgestelde sci-fi fanaten. Met het vermoeden in gedachte dat deze verdeeldheid ook bij anderen speelt, besloten Wesley & Frauke een gecombineerd stuk te schrijven waarin beide meningen een plek vinden.

Wesley is duidelijk voorstander van The Martian. Het meest aansprekende deel van de film is het gegeven dat Mark –een geniale botanicus– er alles aan doet om te kunnen overleven. Met rantsoen voor 31 dagen moet hij een oplossing zien te vinden om langer te kunnen overleven; de eerstvolgende reddingstocht is namelijk pas over 4 jaar mogelijk. Gedreven door eenzaamheid en wanhoop verzint hij steeds nieuwe manieren om zijn ontberingen te overkomen. Door verschillende proefjes (met goede en slechte afloop) komt hij steeds weer met oplossingen voor de problemen waar hij tegenaan loopt.

The Martian 1

Zodra NASA erachter komt dat Mark nog leeft gaan ze er alles aan doen om hem te redden. Zo blijkt dus dat hij er niet helemaal alleen voor staat. Er wordt een reddingsteam samengesteld die weken achter elkaar doorwerken om tot een plan te komen.

Dit is ook direct het punt waar Frauke erg veel moeite kreeg met de film. De eerste 30 à 40 minuten waarin Mark als solo astronaut alles uit de kast moet trekken om te overleven op een onbewoonbare planeet, zijn prachtig. Het acteerwerk van Damon is subtiel, grappig en zorgde bij mij voor aanmoediging van zijn karakter: Go Mark Go! Maar zodra de Amerikanen vanaf aarde zich er mee bemoeien lijkt de film op een vervolg van The Librarian. Alle oplossingen worden vrijwel direct gevonden of aangedragen. “Hé een Pathfinder”, en “Hé we kunnen de ROV hacken met één simpele code”. Het is te makkelijk. Bovendien steekt het team bij NASA constant veren bij elkaar naar binnen. Applaus, schouderklopjes, gejuich, het tweede gedeelte van de film is mij een te grote pro-Amerika campagne. Yes we can!

Wesley vindt terecht dat het knappe van de film niet in de suspense zit, maar meer in het laten zien hoe groot de wil van de mens is om te overleven. Hoewel de film voor ons beide niet helemaal was wat wij er van verwacht hadden (de vergelijking met Interstellar is snel gemaakt en dan stelt het toch wat teleur) kwam Wesley met een positief gevoel de bioscoop uit. In een tijd waarin individualiteit de boventoon voert geeft het enige hoop om NASA, de astronauten en andere wetenschappers samen te zien werken om Mark weer thuis te krijgen. Voeg daar de duidelijke nadruk op wetenschap aan toe, de humor waarmee Mark met de situatie omgaat, en de sterke wil van Mark “to science the shit out of this” en The Martian is voor mij een van de betere films dit jaar.

Als laatste nog een positieve noot; gelukkig hebben de makers goed afgekeken bij Guardians of the Galaxy qua soundtrack. De muziek in The Martian wordt door Mark regelmatig bekritiseerd maar bij het grote publiek slaat het aan. Herkenbaar en swingend. Ik zag menig hoofd meeshaken in de bioscoop.

The Martian is nu te zien in de bioscoop.