Imagine Film Festival: The Invitation

 

Tijdens het Image Film Festival is Cine aanwezig om de reeks aan wonderlijke films te bekijken die daar tot de selectie behoren. De volgende in die rij is The Invitation.

The Invitation heeft een interessante premisse. Will gaat samen met zijn nieuwe vriendin Kira op bezoek bij zijn ex. Zij, de mysterieuze Eden, woont nu samen met David – gespeeld door onze eigen Michiel Huisman. Eden en David wonen in een afgelegen huis aan de rand van Los Angeles en hebben hun oude vrienden uitgenodigd voor een dinnerparty. Eden is twee jaar weggeweest en wilde iedereen graag weer zien. De reden van haar vertrek was de breuk met Will, nadat zij samen een traumatische ervaring hadden gehad. Dat daar nog wat spanning zal zitten is wel te verwachten.

De titel van de film slaat op die uitnodiging, maar ook bij een mysterieuze cult rondom afscheid en de dood, die onder de naam The Invitation in de jungle van Mexico bij elkaar komt. Al vrij snel blijkt dat dit een belangrijke rol in de film zal spelen.

The Invitation nederland

 

Het knappe van The Invitation is de spanning die zo langzaam wordt opgebouwd. Dat gebeurt door dingen zo klein als een verandering in gezichtsuitdrukking, of het (herhaaldelijk) niet laten zien wie of wat er aan de deur staat. De genodigden komen vrijwel direct in een vreemde atmosfeer terecht bij Eden en David maar zoeken er niets achter – de historie die ze samen hebben maakt dat ook geloofwaardig. Het is een thriller die nooit richting horror uitslaat, al had ik dat zelf op basis van de beschrijving wel verwacht. Het is moeilijk om verder op het plot in te gaan zonder spoilers neer te pennen, dus dat ga ik ook niet doen. De film speelt knap met de gevoelens van de kijker. Iedere minuut van The Invitation zorgt voor een onbehaaglijk gevoel, voel je je opgejaagd misschien wel. Huisman draagt daar sterk aan bij: door zijn overtuigende spel lijkt hij heel oprecht in zijn rol te zitten. Mooi.

[AdSense-A]

De spanning bouwt op tot een einde dat de film verdiende. Wat vooral goed gelukt is, is het samenspel van Will en David. Door de hele film heen weet je nooit wié er nu precies gek aan het worden is – of dat ze het misschien allebei gewoon zijn. Gelukkig volgt er een bevredigend antwoord.

The Invitation is al met al een originele en goed geslaagde thriller die een groter publiek verdient. De film komt de komende weken richting de bioscoop in een aantal Europese landen, maar Nederland zit daar (voorlopig) nog niet bij.

Vind ons: