The Good Place seizoen 3 – De eerste helft

 

December is geen goede maand voor de liefhebbers van The Good Place, de comedyserie die in Nederland via Netflix gedistribueerd wordt. Er verschijnt maar één nieuwe aflevering van seizoen drie. De resterende vier afleveringen volgen pas in 2019. Dat maakt het wel een goed moment om de balans op te maken van het seizoen tot nu toe.

Mocht je de serie nog niet gezien hebben dan raad ik je aan dat eerst te doen, zoals Hedwig hier al eerder deed, en nog niet verder te lezen. Ik ga niet om de wendingen in het verhaal heen schrijven.

In de loop van de serie hebben bedenker Michael Schur en zijn schrijvers ons beeld van waar we naar zitten kijken een paar keer rigoureus op de kop gezet. Eerst dachten we met een simpele farce te maken te hebben over een verstekeling in de hemel. Dat werd al snel bijgedraaid naar een verkenning van ethiek met verrassend veel diepgang. Zo wordt het concept van utilitarisme uitgebreid uit de doeken gedaan. Als je maar genoeg dingen doet die het leven van anderen beter maken dan moet je toch wel een goed persoon zijn?

Bij de grootste wending van de serie – dat de buurt die Eleanor, Chidi, Tahani en Jason bewonen niet ‘The Good Place’ maar ‘The Bad Place’ is – blijkt deze redenatie niet in het universum van The Good Place op te gaan. Want daar is het de motivatie achter het handelen die telt. De grote filantroop Tahani blijkt met haar liefdadigheid wel veel geld, maar niet veel karmapunten behaald te hebben. Ze was gedreven door jaloezie op haar zus en niet door compassie voor haar medemens.

Zo blijken mensen die ogenschijnlijk in de hemel thuishoren veroordeeld tot de hel. Nu, in het derde seizoen, zijn we terug op aarde om te bewijzen dat ook dit fout is. De demonische deserteur Michael is ervan overtuigd geraakt dat ze door hun tijd in zijn neighborhood hebben bewezen voldoende goeds in zich te hebben om naar de hemel te mogen. De rechter (een prettig gestoorde toevoeging aan de cast in de persoon van Maya Rudolph) staat hem toe de levens van de vier te redden, zodat zij op aarde hun goedheid kunnen bewijzen.

Eerst lijkt hun bijna-doodervaring ze op het juiste pad te zetten. Eleanor besluit zich niet meer egoïstisch op te stellen, Chidi besluitvaardiger, Tahani minder gericht op wat anderen van haar denken. En Jason… Tja, Jason blijft een beetje een zwakke schakel van de serie. Hij is bij vlagen hilarisch, maar hij is geschreven als zo dom dat hij eigenlijk nooit kan leren van zijn fouten en er dus ook niet de verantwoordelijkheid voor kan dragen.

Misschien is dat overigens wel iets waar de makers op terug gaan komen. Als ze ergens goed in zijn dan is het een schijnbaar los eindje omzetten in een geslaagde grap of een thematisch belangrijk punt. Dit seizoen werd bijvoorbeeld Donkey Doug (Mitch Narito), die daarvoor af en toe als voorbeeld van slecht gedrag werd rondgeslingerd, aan ons voorgesteld als de vader van Jason.

Alle vier vallen na een tijdje terug in hun oude patronen. Het is geen opwekkende gedachte dat we ons in het leven zo laten leiden door zwaktes dat we uiteindelijk meer kwaad doen dan goed. Of, om het meer in de sfeer van dit seizoen te zeggen, we doen niet zo zeer kwaad omdat we kwaadaardig zijn, maar omdat we zwak zijn. Die zwaktes, meestal geworteld in onze onzekerheden, moeten we overwinnen. En daar zijn we heel slecht in.

Dus moet Michael ingrijpen. Tegen de expliciete instructies van de rechter in keert hij meerdere keren terug naar de aarde om de vier bij elkaar te brengen. Met elkaars steun zijn ze immers betere mensen geworden. Dat levert niet het sterkste stuk van de serie op. Losse conflicten en ideeën om stuwing te geven aan het verhaal volgen zich in rap tempo op. Nadat de vier bij elkaar zijn gebracht wordt demon Trevor tijdelijk geherintroduceerd. Dit leidt tot de ontdekking dat Michael en Janet bovennatuurlijk zijn en de definitieve mislukking van Michaels experiment. Immers, als ze weten dat ze goed doen om in ‘The Good Place’ te komen zijn hun intenties niet meer puur, en dus kunnen ze de benodigde punten nooit meer verdienen. Dus gaat het stuur om en besluiten de vier anderen te helpen om in ‘The Good Place’ te komen. Maar ook deze wending is een kort leven beschoren. Het is een flink contrast met het rustige tempo van de eerste twee seizoenen.

Plotseling is daar het idee om Doug Forcett (Michael McKean), de man die toen hij stoned was een groot deel van de opzet van het hiernamaals raadde, op te zoeken. Zijn rol in de serie leek ook al beperkt tot een los grapje in de allereerste aflevering, maar nu mag hij opdraven als het model voor mensen die ‘The Good Place’ willen bereiken. Doug heeft namelijk zijn leven gewijd aan het verzamelen van zo veel mogelijk punten. Dit heeft geleid tot een behoorlijk treurig leven van slakken en ander klein gespuis ontwijken, en je buigen naar de wil van psychopathische pubers.

In de laatste aflevering voor deze minibreak in het seizoen wordt dan ook eindelijk gesteld wat al lang sluimerde: het puntensysteem is verrot. De redenen daarvoor zijn legio. Het idee alleen al dat dat we gestraft verdienen te worden voor het kleine kwaad dat we doen is een ontkenning van de menselijke natuur. Als we afgerekend worden op onze zwaktes en onzekerheden dan is ‘The Good Place’ voor de overgrote meerderheid onder ons inderdaad onbereikbaar.

Het tegendeel is waar. We verdienen het juist om geholpen te worden onze zwaktes te overwinnen. Zodat we meer goed, of in ieder geval minder kwaad kunnen doen. Als we de mensen in onze nabije omgeving daarmee kunnen helpen zoals The Brainy Bunch dat vanaf dit seizoen doet, dan is een betere wereld binnen handbereik.

Het lijkt erop dat Michael, Janet, Eleanor, Chidi, Tahani en Jason het in het restant van dit seizoen tegen het universum op gaan nemen. Ik ben benieuwd hoe Michael Schur en zijn team dit concept verder gaan uitdiepen, maar ik denk dat ze hier op het centrale thema van de serie zijn gekomen. Hopelijk nemen ze wel de tijd om het goed uit te werken.

Vind ons: