Adam McKays Vice is een directe beschuldiging aan het adres van Dick Cheney. In die film wordt de onbarmhartige manier waarop Cheney gedurende zijn politieke carrière te werk gaat maar één keer door persoonlijke overwegingen gestremd. Zijn jongste dochter Mary komt uit de kast, een heikel puntje voor conservatieve stemmers. En dus is hij wat voorzichtiger dan eerst. Een aantal jaar eerder trok Gary Hart, een senator uit Colorado, zich om persoonlijke redenen terug uit de Democratische voorverkiezingen. Het einde van een veelbelovende politieke carrière. Als Vice grotendeels gaat over de invloed die één man kan hebben op de rest van de wereld, gaat The Front Runner over de manier waarop de buitenwereld onevenredig veel druk kan uitoefenen op een man en zijn ambities.

The Front Runner wordt verkocht als politieke thriller, maar spannend wordt het nooit. Geregisseerd door Jason Reitman begint The Front Runner met een fly on the wall techniek aan de crack. Manisch wordt er gesneden tussen flarden gesprekken van Harts personeel, de vrijwilligers, journalisten en de media. Als persoon blijft Hart (Hugh Jackman) buiten beeld. We kijken vooral toe zijn personeel over hem praat en hoe de wereld over hem denkt. Met name de kordate wijze waarop hij weigert systematische inbreuk op zijn privacy goed te keuren krijgt aandacht. In de vroege jaren 80, als The New York Times steeds verder richting US Weekly kruipt, is hij een man met teveel fatsoen om zijn vuile lakens buiten te hangen. Althans, daar lijkt het in eerste instantie op. Fatsoen blijkt een rekbaar begrip, zowel voor hem als voor de publieke opinie in 1988 en 2019.

Hart en zijn vrouw Lee (Vera Farmiga) hebben een koel huwelijk waarin zij thuis piano speelt en hij op jachten in Miami met vrouwen flirt. Wat dat betreft zijn politici net mensen. Een journalist wordt door een anonieme beller getipt dat Hart een vrouw in een van zijn huizen zal ontvangen en volgt haar vanuit het vliegveld met cameraman. Als de buitenechtelijke bom barst komt de montagekamer eindelijk tot rust en krijgen de conversaties emotioneel wat meer om het lijf. Hart en zijn team proberen politiek te redden wat er te redden valt, en dat blijkt niet veel te zijn. Dat The Front Runner positie inneemt tegen de publieke hypocrisie rondom de banaliteit van zijn situatie doet weinig voor de film. Wie nog opkijkt van buitenechtelijke affaires heeft liggen slapen. In die zin is het verhaal van een man die wordt ingedekt tegen zijn ondergang omdat hij té puur is voor een verdorven wereld weinig verrijkend. In de tussentijd presenteert Reitman verbolgen de ene scène na de andere waarin de pers zich wild tegoed doet aan het persoonlijke bloedbad. Mosterd na de maaltijd.

Dit komt omdat de film op twee benen hinkt. Aan de ene kant wil hij een genuanceerde kijk op de vermenging van privé en publiek tonen. Hart heeft een ferm omkaderd begrip daarvan, maar is ook niet meer van zijn tijd. Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen uit zijn omgeving weigert hij zich met het mediacircus in te laten. Wij weten inmiddels wel beter. Het is alsof je getuige bent van de laatste ogenblikken in het leven van een dinosaurus die er nog niet bewust van is dat hij en zijn soortgenoten op uitsterven staan.

The Front Runner is een nostalgische reflectie op een fenomeen, maar komt niet voorbij de observatie dat het immoreel is om iemands privacy te schenden. Tegelijkertijd is er ook, geheel volgens de mores van onze tijd, halfslachtige aandacht voor de manier waarop het leven van de vrouw in kwestie wordt verwoest terwijl Hart op wat bijgestelde ambities na met het oog op een eventuele politieke comeback rustig door kan leven. Het is een onbeduidende kanttekening bij het verhaal van een man die teveel textuur heeft voor een baan waarbij enkel de gladste alen door de mazen van het net glippen. Iets wat de Cheneys van deze wereld met sociaal vaardige echtgenotes en twee modelkinderen kennelijk wel lukt. Weinig controverse, veel macht. Het geeft te denken wat Mark Rutte allemaal in zijn kamertje uitvoert.