The Deadly Ponies Gang

 

Een jaar of twee geleden kwam het rondreizende filmfestival Pluk De nacht langs in Utrecht en ging ik onvoorbereid voor het witte doek zitten. De film die daar voorbij kwam verraste me, en bleef me tot de dag van vandaag bij. Niet omdat het de allerbeste film was die ik ooit had gezien – maar wel gezien de mate van originaliteit, de bijzondere cast, en natuurlijk het verhaal. Die film was The Deadly Ponies Gang.

The Deadly Ponies Gang is een ‘medium short’ film. Hij duurt ongeveer een uur en houdt het midden tussen een film en een documentaire. Daar zit ook meteen een pijnpunt, maar daarover later meer. Dwayne en Clint zijn beste vrienden: ze wonen in een afgelegen stuk land in de outskirts van Auckland, Nieuw Zeeland. Samen vormen ze The Deadly Ponies Gang. Een zogenaamde bende van rappers die op pony’s rijden die ze opleuken met allerlei versieringen, kleuren en zelfs kleding. Het contrast tussen die twee dingen maakt de film vanaf het begin aan komisch.

The Deadly Ponies Gang nederland

In Nieuw Zeeland heeft de film redelijk in de aandacht gestaan, en vooral positief. Daarbuiten is hij niet echt opgevallen. Gelukkig kunnen hem op Cine tijdens de dierenmaand even wat aandacht geven – aandacht die hij in mijn ogen ook verdient.

Het plot draait om het fantastische evenement met de naam Help My Mate Dwayne Get Some New Teeth Fund Raising Gig. Dwayne is zijn tanden kwijt, zonder dat de reden daarvan bekend wordt gemaakt – al wordt er veel gedronken en gerookt. Clint besluit dat hij nieuwe tanden verdient om zo zijn mannelijkheid terug te krijgen, en onder eerdergenoemde naam organiseert hij een fundraiser waarmee voldoende geld moet worden opgehaald om een blinkende set tanden te kopen. Komt overigens bovenop het geld dat ze verdienen met het verkopen van weed aan tieners in de buurt. De fundraiser brengt de meest bijzondere figuren naar dit deel van Nieuw Zeeland, waarmee de film almaar grappiger wordt.

Zoals gezegd houdt The Deadly Ponies Gang het midden tussen een documentaire en een film. Clint en Dwayne schijnen echt te zijn, maar het verhaal is in elkaar gezet en geacteerd. Dat geeft de kijker het gevoel naar een mockumentary te kijken – en blijft het onduidelijk hoe het nu precies zit. En omdat vanaf het begin de indruk wordt gewekt dat alles ‘in het echt’ gefilmd is, haalt dat wat van de schittering af die The Deadly Ponies Gang teweeg brengt. Maar buiten dat is hij vooral heel erg grappig, origineel en vrolijkmakend. Gaat dat zien.

Vind ons: