The Dark Horse

Vanuit Nieuw-Zeeland, in de filmwereld vooral bekend door zijn elfen, hobbits en tovenaars, komt nu een kijkje in de hedendaagse problematiek waar elke samenleving met worstelt; probleemjongeren, bendes en psychische aandoeningen.

The Dark Horse vertelt het verhaal van Genesis (Cliff Curtis) die al vanaf jongs af aan worstelt met een bipolaire stoornis. Hij leeft voornamelijk in zijn eigen hoofd en (voert diverse gesprekken met zichzelf. Zijn broer Ariki (Wayne Hapi) heeft zijn eigen problemen zoals het opvoeden van zoon Mana (James Rolleston) terwijl de bende waar Ariki lid van is zijn huis en leven langzaam overneemt. Om te voorkomen dat Genesis weer een terugval krijgt probeert hij zich te focussen op iets positiefs en zijn talent voor schaken helpt hem daarbij. Hij besluit zijn energie te richten op een klein clubje probleemjongeren en coacht hen voor het nationale schaaktoernooi. Het leven blijkt echter een grotere uitdaging, Genesis worstelt met waanideeën en de werkelijkheid, kiesen tussen goed en fout, en tussen toekijken of ingrijpen.

The dark horse 1

Regisseur James Napier Robertson is redelijk jong in de filmwereld. Als acteur scoorde hij zijn eerste klus in de televisieserie Being Eve maar het gaf hem niet voldoening die hij zocht. Niet wetend waar die voldoening wel vandaan zou komen bleef hij acteren. Tijdens het schrijven en regisseren van de korte film Foul Play zag hij in dat dit was waar zijn passie ligt. In 2009 waagde hij zich aan zijn speelfilmdebuut als regisseur met de film I’m not Harry Jenson. Robertson liep tegen een waslijst van problemen aan, die hem gelukkig niet uit het veld hebben geslagen. Groot pluspunt van Robertson is dat hij zich realiseert hoe belangrijk de acteurs zijn voor zijn films. Het zijn de acteurs die The Dark Horse namelijk tot een innemende film maken. De beste keus die Robertson maakte was het casten van Curtis voor de rol van Genesis. Als bipolair is Curtis zo geloofwaardig dat je het niet kan laten om te twijfelen. Zijn acteerwerk is te vergelijken met Leonardo DiCaprio in What’s Eating Gilbert Grape.

The Dark Horse, gebaseerd op het leven van schaaktalent Genesis Potini geeft een boeiend beeld van hedendaags Nieuw-Zeeland. Een absolute aanrader, voor iedereen!

The Dark Horse draait nu in de bioscoop.

Image credit header: moviescene.nl

Vind ons: