2015 was het jaar dat mainstream media de transgender omarmde. Orange is the New Black, Caitlin Jenner, in Nederland Hij is een Zij en de winnares van Hollands Next Top Model: er kwam ruimte voor de verhalen van transgenders. En nu is daar de prachtige film The Danish Girl, genomineerd voor drie Golden Globes.

De film speelt zich af in het Denemarken van de jaren twintig, een tijd waarin transseksualiteit nog nauwelijks bekend was. Het verhaal is losjes gebaseerd op de levens van schildersechtpaar Gerda Wegener (Alicia Vikander) en Einar Wegener (Eddie Redmayne), later bekend als Lili Elbe.

The Danish Girl is ten eerste een geweldig mooi gemaakte film, vol symboliek. De film opent met adembenemende natuurshots van het indrukwekkende Denemarken, en laat ons in prachtig gekleurde wide-angle shots kennis maken met het Deense stadsleven. Het verhaal wordt net zo mooi en liefdevol verteld. In eerste instantie is Einar een succesvolle mannelijke schilder. Maar wanneer zijn vrouw hem voor één van haar schilderijen vraagt om even wat vrouwenkleding aan te trekken, maakt dit iets los in Einar dat niet meer te stoppen is.

Vanaf zijn jeugd blijkt hij al te weten dat hij in het verkeerde lichaam geboren is. Langzaam zet hij, met liefdevolle steun van zijn vrouw, voorzichtig zijn eerste stapjes in het openbare leven als de zachtaardige Lili. Om haar te ontwikkelen bestudeert Lili andere vrouwen nauwgezet. Redmayne speelt haar fantastich: een nerveuze glimlach, een verlegen oogopslag, een elegante hand die het haar uit het gezicht strijkt. Lili is wat Einar al die jaren diep van binnen geweest was.

Toch ontstaan er de nodige strubbelingen. Gerda, Lili’s vrouw, krabbelt terug wanneer zij merkt dat het voor haar man geen leuk spelletje meer is maar ware ernst. Dit was niet wat zij voor ogen had. Door Gerda krijgen we inzicht in hoe het moet zijn als je partner zo verandert: waar is de man met wie zij getrouwd dacht te zijn? Wanneer Lili bloedneuzen en buikpijn ontwikkelt komen de twee in het medische circuit terecht, waar vooral sprake is van onbegrip. Lili’s transseksualiteit wordt uitgelegd als een chemische inbalans, perversiteit, waanideeën en zelfs krankzinnigheid. Sommige dokters willen Lili opsluiten.

Ook Einar worstelt met Lili. Hij praat over haar alsof zij compleet iemand anders is dan hijzelf, maar kan haar ook niet meer loslaten. De zelftwijfel slaat toe: is hij dan wellicht echt krankzinnig? In een wereld waarin transseksualiteit nog niet bekend is, is hij zich compleet eenzaam in het ontdekken van deze gevoelens. Einar is er niet meer, maar Lili mag er ook niet zijn. Uiteindelijk vinden Gerda en Lili samen toch een begripvolle dokter, die ze verder helpt op hun pad.

Door de hoofdpersonages vertelt The Danish Girl een genuanceerd en invoelend verhaal, waarin het complete complexe geheel aan tegenstrijdige gevoelens en wensen die zich voor kunnen doen bij transseksualiteit naar voren komen. In deze tijd, waarin wij steeds meer kennis krijgen over de wereld van transmensen, kunnen wij zo’n integer gemaakte mainstreamfilm alleen maar met veel liefde toejuichen.

The Danish Girl draait vanaf 14 januari in Nederland in de bioscoop.