James Wan, regisseur van Insidious en de eerste Saw is terug met een vervolg op zijn (commercieel) zeer succesvolle horrorfilm The Conjuring. In deel twee volgen we opnieuw de op echte mensen gebaseerde Ed en Lorraine Warren, deze keer in Engeland, 1977. Waar ze een gezin van een kwaadaardige demoon of 2 af moeten helpen.

The Conjuring 2 is een van de beste horrorfilms die je dit jaar gaat zien, in ieder geval een van de meest oprechte. De Warrens worden (in het echt) al jaren verguisd vanwege het al dan niet fake karakter van hun zelfbenoemde demonologie, dat doet echter helemaal niets af aan het feit dat The Conjuring 2 een hele enge film is, met in ieder geval een aantal waargebeurde gruwelheden. Er zitten wat schoonheidsfouten in en de film duurt al met al 20 minuten te lang. Een aantal scènes is overbodig en haalt de spanning en vaart eruit, maar dat maakt de rest daaromheen niet minder eng.

MK1_0006.dng

De jumpscares zijn veelvuldig aanwezig, hulde naar het camerateam daarvoor. Alles wordt zo gefilmd dat je nét niet ziet wat er om de hoek en achterin de kamer plaatsvindt, waardoor werkelijk iedere scène in het door demonen geplaagde huis een mogelijk schrikmoment is. Wan maakt daar slim gebruik van en laat je vaak op het puntje van je stoel zitten. De grijze ruis tussen de schrikmomenten in zijn zo nodig nog enger dan de werkelijke momenten waarop de geesten zichzelf laten zien. Wans gevoel voor zijn publiek en het push and pull gegeven zijn fenomenaal gedaan.

Het verhaal is verder typische horror lore en niets bijzonders. Een huis met daarin 4 jonge kinderen en een alleenstaande moeder is bezeten, de kinderen worden opgeschrikt door klapperende deuren, gebonk, en worden uiteindelijk zelf overgenomen door de kwaadaardige entiteiten. Uiteraard zijn er mensen die het geloven en uiteraard zijn er mensen die ‘bullshit’ roepen. Uiteindelijk komen Ed en Lorraine vanuit Amerika over om voor bewijs richting de Kerk te zorgen en de familie van ondergang te redden.

De liefde tussen Ed en Lorraine is een beetje cheezy en komt helemaal niet over. Het helpt ook niet dat Ed, gespeeld door Patrick Wilson, op een iets oudere Will Arnett lijkt, waardoor al zijn tekst met diep sarcasme gepaard lijkt te gaan. De kindertjes acteren allemaal prima, wat ook een uitzondering genoemd mag worden. Hou je van rechttoe rechtaan horrorfilms en zijn geniaal getimede jumpscares je ding? Ga dit zien. Als je nooit van horror hebt gehouden gaat The Conjuring 2 je niet over de streep trekken. Drie sterren voor James Wan, liefhebbers van het genre mogen daar gerust een ster bij optellen.

The Conjuring 2 draait vanaf donderdag 9 juni in de Nederlandse bioscoop.