The 5th Wave

 

Een aantal maanden geleden schreven wij in een preview al over The 5th Wave. Dat deed ik -afgaande op de trailer- op enigszins cynische wijze. Dat kwam vooral door de opbouw en zogenaamde ***spanning*** van de trailer. En uiteraard de aanwezigheid van tweenstar Chloë Grace Moretz. Dat cynisme blijkt achteraf niet eens zo ver gezocht te zijn.

Als post-apocalyptisch gegeven is The 5th Wave best aardig. Niet in de details maar wel in premisse. De Aarde wordt op willekeurige dag bezocht door aliens. Deze wezens laten zich niet zien, maar zweven in een gigantisch ruimteschip boven de staat Ohio. Dit blijft een paar dagen zo, totdat de mensheid contact zoekt. Op dat moment beginnen de ‘waves’. Als eerst een EMS waarmee alle elektronische apparaten voorgoed en volledig onbruikbaar zijn. Daarna aardverschuivingen en overstromingen, waardoor een goede 50% van de mensheid is weggevaagd. De derde wave is een virus dat zich via vogels verspreidt. Bij de vierde wave zetten de aliens overgenomen mensen in als sluipschutters, en zo is er nog maar een plukje mensheid over. The 5th Wave is een verfilming van het gelijknamige boek van Rick Yancey, en uiteraard het eerste deel van een trilogie. Helemaal in de stijl van andere young-adult dystopische boekverfilmingen.

Toch heeft The 5th Wave niet de charme van The Hunger Games. Of de gigantische aantrekkingskracht van Twilight. Dat komt vooral door de fletsheid van de personages, de veel te simpele retoriek achter de beslissingen, en het gemak waarmee de plottwist zich laat raden. Het ritme van de film loopt ook niet lekker, waardoor de 2 uur als 3 voelen. Grove scenes worden afgewisseld met tenenkrommende dialogen. (“I’m human and I’m Other! I’m both!”) Even daarvoor heeft de persoon die deze zin uitspreekt uitgebreid zijn spieren gewassen in een door maanlicht opgelicht beekje.

Er zal ongetwijfeld geld zitten in de vervolgen, boeken en merchandise die uit The 5th Wave te halen is, maar voor hen die net iets ouder (te oud) zijn voor deze films is het overduidelijk waar men op mikt. Toch heeft The 5th Wave niet het budget die eerder genoemde films wel hebben. Combineer dat met details in het narratief die niet kloppen, platte personages en bad storytelling. Voor iedereen boven de 15 is dit 2 sterren vermaak. Alles daaronder mag daar een volle ster bij optellen.

The 5th Wave draait nu in de bioscoop.

Vind ons: