Terminator: Genisys

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Terminator: Genisys is een absurde film, waarin logica ver te zoeken is en het narratief een belachelijke wending neemt. De personages maken (allemaal) zeer vreemde keuzes, van de tijdlijn tussen het eerste deel en Genisys klopt heel weinig, en Schwarzenegger is opeens een robot-vader en pseudo-wetenschapper geworden. Ik heb me anderhalf uur redelijk vermaakt –de film duurt ruim 2 uur, 30 minuten te lang naar mijn idee– maar de film is met de te lange speelduur en idiote verhaalvertelling niet zonder mankementen.

Tegenwoordig lijkt iedere Schwarzenegger film een strijd te zijn tussen heden en verleden: Arnie zien teruggrijpen naar zijn comedy-jaren (The Expendables) of pathos (Maggie) is het aanschouwen van een man die erkent dat hij niet het perfecte menselijke exemplaar van weleer is. Genisys, het vijfde deel in de blockbuster franchise, maakt dat conflict wel heel erg letterlijk. In de linkerhoek hebben we de huidige Arnold, grijs en bejaard, gehuld in biker black, terug in zijn meest iconische en meedogenloze rol: de T-800. In de andere hoek hebben we de zeer knap uitgevoerde digitale versie van zijn vroegere zelf. Een niet van echt te onderscheiden Arnold zoals mensen geboren na 1980 hem kennen. Vergeet logistiek, logica, de absurde verhaallijn en alle wetten uit alle tijdreis-films die je kent: Schwarzenegger mid-air zien inbeuken op Schwarzenegger is adembenemend, spectaculair en een van de hoogtepunten –als crowd-pleasing titelgevecht– die ik in lange tijd in film heb gezien. Beter nog dan het laatste gevecht in Jurassic World, de andere blockbuster die deze zomer een nostalgisch tripje maakt naar de begindagen van CGI.

De vergelijking houdt daar niet op: beide films hebben een fan-fiction benadering toegepast om hun merk te verjongen. Populaire eerste delen worden als blauwdruk gezien, terwijl latere (slechtere) delen compleet genegeerd worden. De nieuwe Terminator is de eerste sinds het Schwarzenegger-loze en dieptrieste Terminator: Salvation, en is daarnaast deels reboot en deels vervolg op Terminator: Rise of the Machines. We krijgen een wilde achtervolgingsscène, een dogfight maar dan met helikopters, een gigantische clash tussen The Resistance en Skynet, natuurlijk een “I’ll be back”, en “come with me if you want to live”. Ook de immer dreigende, vloeibaar metalen T-1000 keert terug, en dat is soms waar de film zelf ook op lijkt: veel gaten en niet werkende onderdelen, hoopvol opgevuld met meer van hetzelfde. Als een van de personages ongeveer halverwege de film van kamp wisselt, heeft dat geen enkele emotionele lading, alleen maar een schouderophalend moment van plottwist. Nog vreemder is het feit dat de jeugdige Sarah Connor uit het verleden (gespeeld door Emilia Clarke met dezelfde stoïcijnse vastberadenheid als ‘haar’ Daenerys) na ongeveer 3 gedeelde scenes verliefd wordt op de uit de toekomst gekomen Resistance soldaat Kyle Reese (Jai Courtney). Dit soort keuzes van scenaristen Laeta Kalogridis en Patrick Lussier maken de film onbedoeld lachwekkend, met als hoogtepunt de Pops-versie van Arnold die in moeilijk wetenschappelijke woorden het fenomeen tijdreizen probeert uit te leggen. Lachsalvo’s gegarandeerd, maar vooral omdat het zó idioot is.

Terminator: Genisys komt nergens in de buurt van de eerste twee delen in deze reeks. De gefragmenteerde tijdlijnen, onlogische scenes, de komische noot die maar niet wil landen, en vooral het ontbreken van echte angst en emoties die de hoofdrolspelers van de eerste twee delen wél lijken te hebben, breken de film op. Judgement Day was niet zomaar een studiofeestje gevuld met effecten en one-liners; het was op een vreemde manier ook een aandoenlijk dag-des-oordeels familiedrama. Genisys is lege fan service, die eigenlijk niets meer doet dan je het gevoel geven dat je Terminator 1 & 2 maar weer eens moet opzetten. “I am old, not obsolete”, herhaalt de bejaarde versie van Schwarzenegger een paar keer, en dat lijkt bijna een mantra voor zijn post-politieke filmcarrière. Nu is het zaak om dat statement kracht bij te zetten.

Terminator: Genisys draait vanaf 9 juli in de bioscoop

 

Vind ons: