De derde aflevering van Temptation Island kent veel momenten die teruggrijpen naar Kurosawa’s Rashomon: ieder heeft zo zijn eigen versie van de werkelijkheid.

Van een zo’n Rashomon-moment zagen we vorige week het eerste deel. Verleider Jaimy schepte op dat Milou hem in lingerie vanaf haar balkon naar haar slaapkamer had geroepen. En zo in je ondergoed op het balkon staan zwaaien, dat doe je natuurlijk niet voor iedereen… Beelden leken zijn gelijk te bevestigen.

In deze aflevering horen we met diezelfde beelden Milous kant van het verhaal: ze wilde gaan slapen, maar had last van de enorme lamp op haar balkon. Ze ging even kijken of die niet uit kon. Doordat ze in het felle licht stond, was ze voor Jaimy goed zichtbaar, terwijl zij hem eerst niet zag. Toen ze hem opmerkte, riep ze aanvankelijk juist dat hij beneden moest blijven. Alleen de aanwezigheid van ‘een heel groot beest’ bij de lamp (in de montage is het gezoem van een insect toegevoegd) overtuigde haar Jaimy binnen te laten, overigens niet voordat ze eerst haar broekje aantrok. ‘Toen kwam ie dat beest weghalen. Maar ja, die lamp kon niet uit, dus ik heb al mijn gordijnen maar dichtgedaan,’ sluit ze nuchter haar relaas af. Daarna zien we haantje Jaimy weer hangen met zijn collegaverleiders: ‘Ze wilde sowieso dat ik bovenkwam. Maar toen besefte ze waarschijnlijk toen ik eenmaal boven was van “éh, mijn vriendje, dit gaat fout lopen,” toch.’ De andere jongens knikken instemmend.

Jaimy over zijn mislukte poging Milou te verleiden

Het is vaak aandoenlijk om te zien hoe de verleiders elkaar bevestigen. Jaimy tegen Timone: ‘Sowieso, je bent lekkerder dan d’r vriend… je bent groter dan d’r vriend… en je hebt een grotere lul dan d’r vriend.’ Dat soort aandacht krijgen de verleiders op dit moment in elk geval niet van de vrouwen.

Dan lijken de verleidsters het toch beter aan te pakken. Mooi is de scène waarin Ayleen bij een schietspelletje doet alsof ze er niks van kan, en hulp vraagt aan  Milous vriendje Heikki. Of hij haar even in de juiste houding kan zetten. Hij gehoorzaamt. Als hij weg is lacht Ayleen met de andere verleidsters om het geslaagde toneelstukje. Daarop volgt een talking head van Heikki: ‘Op het moment heb ik toch de beste klik met Ayleen. Ze is lief en ze is chill, maar ze zit echt niet overdreven te flirten, ze ligt niet van die aanrakingskes te doen. U moet op uw hoede zijn, hè.’ Waar veel realityshows de talking head slechts inzetten als bevestiging van emoties die we al gezien hebben, blinkt Temptation Island uit in gebruik van interviewtjes voor dramatische ironie.

Ayleen zorgt voor fysiek contact met Heikki

De aflevering bevat ook een moment dat traditioneel een hoogtepunt is in Temptation Island: de ontmoeting tussen de vier vriendjes en de verleiders die proberen hun vriendinnen af te pakken. Met elk een fakkel in de hand komen de verleiders aangelopen, alsof het een religieuze ceremonie betreft. De pompositeit staat in schril contrast met de hilarische vertoning die volgt:  de verleiders zeggen hun ingestudeerde uitdagende oneliners (‘Ik heb gehoord dat je een bokser bent. So round 1’), waarop de vriendjes reageren met een poging tot snedige comeback (‘Daarvoor ben je veel te klein’). Dit versneden met talking heads van de verleiders, die menen indruk gemaakt te hebben, en van de vriendjes, die ons verzekeren dat dat niet zo is (‘Ik voelde me niet geïntimideerd, ik heb hem direct op zijn plaats gezet’).

Als de vriendjes dan weer bij hun verleidsters zijn, wordt er natuurlijk hoog van de toren geblazen over hoe ze al die gasten makkelijk de baas waren. Sidney wordt hier definitief mijn favoriet met zijn imitaties: ‘De eerste jongen leek op mijn broertje. Hij leek wel tien jaar oud. Zo klein, zo dun. Ik weet niet eens meer wat ie zei. Mimimimimi.’ De verleidsters lachen met ze mee en klappen voor hun stoere oneliners (‘Ik zeg zo: nee man, daarvoor ben je veel te lelijk.’ ‘Oooh, goed zo!’). In een talking head bevestigt Ayleen dat ook dit theater is: ‘Stiekem zijn ze allemaal heel onzeker.’

Naomi lacht mee met de jongens, haar voice-over vertelt iets anders

Dit soort ironische montage is wat deze aflevering zo heerlijk maakt. Het mooiste voorbeeld zit aan het slot: verleidsters Demi en Naomi bespreken hoe Sidney voortdurend als een hondje achter Demi (dezelfde naam als zijn vriendin, dat blijft hem fascineren) aanloopt. Demi: ‘Het gaat een beetje vanzelf. Ik denk dat dat bij hem ook de beste aanpak is. Door er juist niet op af te gaan, wordt hij meer geïnteresseerd.’ Dan interviewtje met Sidney: ‘Ik vind de verleidsters best wel zwak, eigenlijk. Ik had verwacht dat ze echt naar ons toe zouden komen.’ Net als bij Heikki en Ayleen horen we eerst de tactiek van de verleidster, en daarna het commentaar van de nietsvermoedende man. Er is iets briljant venijnigs aan de keuze voor deze volgorde. De vriendjes komen nog naïever over. Het montageteam lijkt tot nu toe alleen maar beter geworden in het op deze manier samenstellen van een verhaal. Wie wil leren wat effectieve editing is, kijkt Temptation Island.