In de seizoensafsluiter van Temptation Island confronteert de serie de kijker met zichzelf. Een aantal van de verleiders zit in een bioscoopzaal en kijken een reeks hoogtepunten uit het voorgaande seizoen, waarna de vraag beantwoord wordt of de koppels nog bij elkaar zijn.

Deels een clipshow, dus, maar dan met de reacties van de verleiders op wat we eerder gezien hebben. In de montage wordt nog eens de kunstmatigheid van het verhaal benadrukt: bij de hereniging van Heikki en Milou, die we zagen in de vorige aflevering, zei laatstgenoemde toch echt: ‘Je moet me even niet knuffelen, schat.’ Bij deze versie van het fragment zijn het begin en einde van die zin eraf geknipt, en horen we alleen een kortaf ‘niet knuffelen.’ Zo makkelijk kun je mensen om de tuin leiden, vertelt de serie ons. De verleiders in de bioscoopzaal, die er zelf bij waren, zijn ook beïnvloedbaar. Ze zien een serie Lauramomenten waaruit moet blijken dat ze saai is: een shot waarin ze een hap chips neemt, een shot waarin ze gaapt. Gaetan: ‘Dat meiske staat gewoon te eten en te gapen.’

Waarom is er zo veel ham en kaas? Wat is dit voor restaurant?

Het is uit tussen Heikki en Milou, op haar initiatief, hoewel ze nog wel jaloers zou worden als Heikki zou gaan daten. Ze ontmoeten elkaar nog in een restaurant, waar aan Milou’s kant van de tafel een gigantische hoeveelheid rauwe ham en blokjes kaas staat. Als ze vertrekt heeft ze nog niet de helft op. Heikki steekt nog een plakje ham naar binnen terwijl ze de deur uit loopt.

Ook de relatie tussen Roger en Laura is voorbij, maar ze zijn nog vrienden en Laura hoopt dat ze nog kans maakt. De verleiders vinden het allemaal heel zielig en ongezond. Dat is het misschien ook, maar ja, die mensen zijn twintig. Eigenlijk is er niks aan de hand.

Roger geniet van zijn vrijgezellenleven en ‘roem’. Hij wordt heel toevallig herkend op straat, door een knappe hippe jongen die met hem op de foto wil. Zijn telefoon heeft hij al in zijn hand als hij aan komt lopen, en blijkbaar ook al op camerastand, want zodra Roger zijn verzoek met ‘ja’ beantwoordt steekt hij dat ding met een vereerd ‘ja, echt?’ omhoog. Het selfiemoment wordt vanuit drie hoeken gefilmd. Valt me nog mee dat we de foto zelf niet te zien krijgen. Na die gezellige beelden van Roger zien we ter contrast Laura in haar eentje op een overdekt terras, met beide handen een kopje thee vastklampend. De crew had mazzel dat het een regenachtige dag was. Grijze lucht en natte straten maken het beeld nog een tik treuriger. Is dit nog reality-tv? Misschien meer biografisch geïnspireerde fictie. Ik vraag me af wat Laura dacht toen ze daar op dat terras neergezet werd.

Wel een mooie stad trouwens, Gent

Verrassend genoeg is het nog wel aan tussen Demi en Sidney. In hun interviewtje wordt zij verzwolgen door een dikke wollen trui, terwijl hij zweetplekken heeft in een T-shirtje. Ze gaan samen op de bank zitten en spelen een computerspelletje. Echt een saaie relatie, oordelen de verleiders.

Ook Morgan en Rodanya zijn nog samen als de cameraploeg ze voor het eerst bezoekt. Dan krijgen ze echter de beelden te zien die wij vorige week al zagen: Danicio die beweert met Rodanya gezoend te hebben op Thailand, het land van de glimach, en in Nederland nog een seksuele relatie met haar te hebben onderhouden. Rodanya loopt boos weg (‘koos het hazenpad,’ oordeelt de voice-over), Morgan blijft kijken. Danicio vertelt over één ontmoeting: ‘Ik ging toen met haar mee naar de winkel. Met haar en nog een vriendin van haar gingen we voor haar een stofzuiger halen.’ Achter Morgan staat inderdaad een stofzuiger, die voor de duidelijkheid omcirkeld wordt: bewijs!

Ze heeft een stofzuiger, dus ze is vreemdgegaan

De verleiders geloven Danicio en oordelen keihard over Rodanya. De laatste woorden die het programma tot ons richt komen in de vorm van tekst in beeld: Morgan is gaan praten met Danicio en nu zijn Morgan en Rodanya geen koppel meer. Weten we nog niks, natuurlijk.

Het interessantste aan deze tamelijk saaie slotaflevering is dat het programma ons als kijkers vergelijkt met de verleiders: blijkbaar zijn dát de mensen met wie we geacht worden ons te identificeren. Ze worden neergezet als gendaloos oordelend (‘zij moet naar de hel,’ roept iemand over Rodanya), maar ook zeer empathisch (‘ik vind het zielig,’ horen we ook heel vaak). En, ja, ik denk dat die twee eigenschappen de belangrijkste zijn die Temptation Island oproept, zoals elke goede soap dat doet, van Game of Thrones tot De Gouden Kooi. Dat is veel belangrijker dan het makkelijke klassisme waarin het programma bij vlagen verzandt. Dat punt lijkt Temptation Island zelf ook te maken, door verleiders en publiek aan elkaar gelijk te stellen. Misschien wel de scherpste zelfsatire die de Nederlandse televisie ooit voortbracht.