Rick Brandsteder begint de laatste kampvuuraflevering van Temptation Island met een benadrukking dat ‘de ultieme relatietest’ voor de koppels ‘een emotionele rollercoaster’ was. Voor de koppels, ja, want voor de kijker was het een stuk minder boeiend dan het vorige seizoen.

Toch zit er genoeg spanning in de voorlaatste aflevering: we hebben deze mensen het hele seizoen lang over elkaar zien praten, nu gaan ze elkaar eindelijk weer ontmoeten. Voor hen een terugkeer naar een vertrouwde situatie, voor de kijker een nieuw avontuur.

Eerst de afronding van de dreamdates. Gaetan legt uit waarom hij niet bij Demi in bed heeft geslapen: ‘Ze is nog in een relatie, hè, dus puur uit respect voor haar vriend heb ik dat niet gedaan.’ Of Demi zelf naast hem in bed wil liggen doet er blijkbaar niet toe.

Sidney en Nieuwe Demi verbleven in een gebouw waarvan de lelijkheid nu pas volledig tot me doordringt, een onsamenhangende stapel blokken met hoeken en bochten op willekeurige plekken. Het smakeloze soort luxe waar Temptation Island in uitblinkt. Als liefhebber-geen-kenner van architectuur doe ik toch een poging MacMansion Hell te imiteren:

Die enorme roze bloempot ook

Maar goed, architectuur is weliswaar een reden, maar niet de belangrijkste reden om Temptation Island te kijken. Het gaat om de mensen! Sidney is nog steeds overtuigd dat hij niets verkeerds heeft gedaan, en dat heel Nederland en België dat zullen zien; Demi betwijfelt of ze wel een toekomst wil met een barkrukkengooiende primaat die over haar zit te zeuren.

Bij het langverwachte weerzien blijkt dat Sidney eigenlijk wel wist dat hij íets fout deed, toen hij vertelde ’76 vrouwen geneukt’ te hebben. Maar als Demi hem daarmee confronteert, gaat hij ook meteen los over ‘een of andere kut… kutcongolees.’ Rick: ‘Hij heet Gaetan trouwens, hè.’ Sidney: ‘Ja, nee.’ Het was te proberen, Rick.

Als Demi uiteindelijk gevraagd wordt hoe ze erover denkt, antwoordt ze met de ultieme uiting van ongenoegen: ‘Gewoon, allemaal heel dubbel.’ Onderweg naar de auto herhaalt Sidney als mantra ‘het spijt me,’ maar veel haalt het niet uit. Mooi, trouwens, dat de beelden die getoond werden toen Sidney over zijn voorspellende droom vertelde, niet in de uiteindelijke herenigingscène zijn opgenomen. Zo blijft het in het midden of Sidney werkelijk een profeet is of niet.

Of de relatie stand houdt, weten we ook nog niet. Door naar Heikki en Milou. Hun happy end is ontroerend in z’n eenvoud. In een geschreven dramaserie zou een conflict als het hunne een verrassender ontknoping krijgen. Een van de twee zou iets bijzonders moeten doen, tot een levensveranderend inzicht komen, op z’n minst een monoloog afsteken. Maar hier zien we hoe echte mensen een door een soap gecreëerd conflict oplossen:

‘Je komt heel flirterig over.’
‘Ik heb echt nul komma nul geflirt.’
‘Ja, oké, maar kijk, je komt heel flirterig over.’
‘Ja oké, ik snap het.’
‘Krijg ik een kus?’

Hier hield ik het niet droog

Mooi, hoor. Als ze allebei zeggen dat ze bang waren de ander kwijt te raken, en elkaar weer in de armen sluiten, vraagt Annelien Coorevits nog: ‘Beruste alles dan op een misverstand?’ Ja, natuurlijk. Het misverstand dat de editors van de kampvuurbeelden de wereld in hebben geholpen om drama te forceren. Maar realiteit blijkt hier sterker dan fictie.

Van misverstanden geen sprake bij Roger en Laura, die elkaar meteen lachend in de armen vliegen. Niks gebeurd. Oké.

Tot slot Rodanya en Morgan. Zich altijd secuur uitdrukkend, hoopt Morgan vooral dat hij bij het kampvuur ‘antwoorden op zijn vragen’ krijgt. Hij was niet blij om haar al te intieme omgang met Danicio. ‘Ik hoop oprecht dat ze daar een gegronde reden voor heeft.’ Alsof Rodanya een motivatie zou kunnen bieden waar Morgan mee akkoord zou gaan.

Pure passie

Die Danicio blijkt nog een ratje, zien we in beelden uit de toekomst: hij is weer terug in Nederland en zit in een café te beweren dat hij en Rodanya hebben gezoend. Die beelden onderbreken af en toe op ruwe wijze de scènes in Thailand, het land van de glimlach. In de finale komen ze ongetwijfeld weer ter sprake.

Het weerzien tussen Morgan en Rodanya is vooral heel ongemakkelijk. Na een korte omhelzing nemen ze naast elkaar plaats op de bank met een decimeter afstand tussen beiden en stellen ze elkaar allerlei saaie vragen. Als Rodanya genoeg haar best heeft gedaan Morgan te laten stoppen met zeuren, geeft hij toe dat hij over het algemeen goede beelden heeft gezien. Hij zegt alsof hij haar vader is: ‘Je laat zien dat je op een volwassen manier omgaat met de andere jongens daar en dat je gewoon respectvol blijft.’ Ik zou het meteen uitgemaakt hebben, als ik haar was.