Na zijn emotionele uitbarsting na het vorige kampvuur ligt Sidney nog steeds moedeloos op bed. Wat kan hij, de onschuldige, profetische dwaas, nu misdaan hebben, dat zijn Demi zegt geen zin te hebben hem weer te zien?

Sidney zegt dat hij nooit negatief spreekt over Demi, hetgeen onmiddellijk tegengesproken wordt door de editors, die ons trakteren op een compilatie van opmerkingen die Sidney ongetwijfeld niet negatief bedoeld heeft. ‘Hoe veel kleding denk je dat Demi heeft gekocht? Mijn hele bankrekening werd geplunderd als een motherfucker.’

Sidney voelt zich een vis

Andere Demi, de verleidster, vindt het allemaal wel mooi: ‘Ze dachten allebei dat ze met twee vingers in de neus erdoorheen zouden komen, en hier een beetje kunnen rondparaderen voor de fame. Dus aan de ene kant wel fijn dat ze toch gebeten worden door het programma.’ Emma is het ermee eens: ‘Wie het laatst lacht, lacht het best, zeg ik dan.’ Zelfs als de verleidsters niets gedaan hebben om een relatie kapot te maken, zijn ze blij dat het zo loopt. Misschien vanwege de hubris van de koppels. Daar hoort een mens voor gestraft te worden. Zeker als ‘de fame’ je motivatie is. De Griekse mythologie is niet eenduidig over de reden dat sirenen zo graag zeelieden de dood in jagen. Misschien zijn ze ook wel tevreden met dode matrozen die níet door hun toedoen omgekomen zijn. Door de eeuwen heen hebben veel dichters en schilders vooral het erotische aspect van de sirenen benadrukt. In veel van de oorspronkelijke mythologie gaat het echter niet alleen om seksuele verleiding, maar hebben de sirenen ook wijsheid te bieden. In dat kader gezien zijn waarschuwingen tegen hubris van de verleidsters gepast.

Rick Brandsteder noemt de naderende dreamdate ‘een beetje de apotheose van Tempation Island.’ Apotheose, dat was voor de oude Grieken de verheffing van mens tot god. Uiteraard moest je als mens een beproeving doorstaan, voordat je je bij de goden kon voegen. Twee weken de verleiding van sirenen weerstaan, zou dat genoeg zijn? Natuurlijk niet! In een Griekse mythe zou je zwaar gestraft worden, mocht je denken dat het zo makkelijk is. Nee, de dreamdate is niet de apotheose; die komt pas, eventueel, na het laatste kampvuur.

Het ligt niet puur aan Gaetan

Maar die dreamdates dus. Laura vraagt Gaetan, en die weigert. Ik wist niet dat dat mocht, volgens de regels van het programma. Gaetan vindt dat Demi hem mee moet vragen. Dan gaat Laura maar naar Maxim, die geloofwaardig speelt dat hij er heel blij mee is. Jietse applaudisseert, waarschijnlijk uit opluchting dat Laura hem niet zal vragen.

‘Ik ben nooit, nooit iemands tweede keuze,’ probeert de tweede keuze later zijn eer te redden in een talking head, ‘maar ik dacht: mijn moeder heeft mij beter opgevoed. En: altijd een gentleman zijn naar een vrouw die in distress is. Dus was ik daar.’

Maxim mag met Laura eten op een varend zeiljacht. Niet in de kuip, wat daarvoor de logische plek zou zijn, maar aan een klein tafeltje voorop, op twee kleine stoeltjes die bijna van het schuin aflopende dek afglijden door het voortdurende geschommel van de boot. Een ‘droomdate’ die bedacht is om er romantisch uit te zien, maar in werkelijkheid superonpraktisch is. Dat geldt ook voor de etentjes van Heikki met Ayleen en Roger met Armanda: zij dineren op het strand. Wegzakkende stoelpoten, zand in je eten. Geef mij dan maar de dates van Demi met Gaetan en van Sidney met Andere Demi, die ten minste gewoon op stabiele grond mogen eten. Milou en Jaimy ook, maar die eten in een verder leeg restaurant met een tv aan de muur, heel ongezellig.

Als ze opstaan moeten ze oppassen dat hun stoelen niet in het water vallen

Demi zegt dat ze niet houdt van ‘Michelinsterren-eten.’ Dat die uitspraak uitgezonden wordt, is tekenend voor het klassisme van het programma; een deel van de doelgroep bestaat uit kijkers die ‘lager opgeleiden’ willen uitlachen. De enige reden om Demi’s uitspraak over ‘Michelinsterren-eten’ in de montage te bewaren, is dat die doelgroep weet dat de onder een berg rucola bedolven carpaccio die Demi en Gaetan krijgen niet aan die kwalificatie voldoet. Ook om die reden zien we waarschijnlijk Gaetans misvatting dat je aan tafel begint bij het bestek dat het dichtst bij het bord ligt. Heel flauw allemaal. Tempation Island is op z’n best als de personages grappig zijn in hun universeel menselijke onbeholpenheid.

Na afloop van de dreamdates is er een hoop performatieve kuisheid wanneer de daters geen bed mogen delen, hoewel alle bedden groot genoeg zijn voor twee mensen die elkaar niet aanraken. Alle mannen gaan op de bank, want ze willen gentlemen zijn, zelfs Jaimy, bij wie Milou meer gevaar zou lopen als er geen camera’s waren. De enige die klaagt over zijn bed is Danicio, waarna Rodanya hem in haar bed uitnodigt. Wat daar verder gebeurt houdt de serie nog even in het duister…