Laten we stoppen met Temptation Island een guilty pleasure noemen. Triumph des Willens zou een guilty pleasure kunnen zijn. Temptation Island is gewoon een goed programma. Dat is ook de reden dat er ‘zo veel hoger opgeleiden naar kijken,’ zoals diverse media ook aan het begin van dit seizoen weer verbaasd constateren. Laten we verder geen woorden vuil maken aan die kwestie; bij House of Cards keek ook niemand ervan op.

In de eerste twee afleveringen van het nieuwe seizoen, gisteren op RTL 5, maken we kennis met de nieuwe stelletjes. Laura en Roger lijken afstandelijke mensen. Als ze afscheid van elkaar moeten nemen, zien we ze enkel zwaaien. Geen kus, geen omhelzing. Die waren er natuurlijk wel, neem ik aan, maar overleefden de montage niet. Opvallende keuze. Wat willen de editors ons over dit koppel vertellen? Misschien dat ze weinig passie kennen. Laura lijkt tot nu toe ook niet echt onder de indruk van de vrijgezelle mannen. Verleider Maxime beschrijft zijn date met haar als: ‘Het was echt… silence. The Silence of the Lambs.’ Zo ongemakkelijk was de sfeer nu ook weer niet. Laten we hopen dat hij de film gewoon niet gezien heeft. Roger ‘gaat de verleiding aan’ met de roodharige Lizzy, die wil bewijzen ‘dat gingers ook aantrekkelijk kunnen zijn.’ Hij neemt echter flink afstand tijdens hun date. Zoals altijd in de vroege afleveringen zien we bij de mannen een jongetjesreactie op de agressieve seksualiteit van de verleidsters. Van een afstand zijn ze gefascineerd, maar zodra zo’n meid dichterbij komt breekt er paniek uit. Dat verandert nog wel. Ik vermoed dat we van Laura en Roger allebei gedrag zullen zien dat in contrast staat met wat het montageteam tot nu toe uitgelicht heeft.

Dan zijn er Demi en Sidney. Zij worden neergezet als het koppel met de dominante vriendin en het kinderlijke vriendje. Een populair duo bij de makers van Temptation Island: deze dynamiek zagen we ook in eerdere seizoenen. Misschien omdat men op sociale media altijd flink los gaat op meisjes die hun vriendje onder de duim lijken te hebben. In hun introductie-interviewtje zien we vooral korte kibbelsessies waarin zij hem corrigeert. Het montageteam heeft natuurlijk weer een flink aandeel in de constructie van Demi en Sidney als ‘personages’, maar ook zonder hun hulp komt Sidney vaak over als een groot kind: hij noemt buikspieren ‘blokjes’ (daar mag Demi niet teveel aan zitten bij andere mannen), refereert naar seks als ‘boem-boem-dingen’, en is erdoor gefascineerd dat een van de verleidsters dezelfde naam heeft als zijn vriendin. In de eerste aflevering kiest hij haar desgevraagd als favoriet, ‘maar alleen omdat ze ook Demi heet.’ In de tweede is de overeenkomstige naam juist de reden dat hij uit haar buurt blijft.

In de intro zien we al dat er met dit stel het een en ander mis zal gaan, evenals bij Milou en Heikki. Bij laatstgenoemden was dat sowieso wel te verwachten: Milou is zo iemand die de telefoon van haar vriendje controleert en bijhoudt welke foto’s hij liket op Instagram. Als Heikki vertelt een van de verleidsters nog van vroeger te kennen, ondervraagt ze hem tot hij opbiecht dat ze misschien weleens ‘harten naar elkaar gestuurd hebben,’ maar dat was allemaal puur vriendschappelijk. Milous wantrouwen omtrent puur vriendschappelijke hartjes poogt hij te sussen door het op cultuurverschil te gooien: zij is Nederlands, hij Vlaams, en in België zijn de emoticon-conventies net wat warmer. Milou vindt het maar niks.

Opvallend, trouwens, dat het programma er ditmaal niet geheimzinnig over doet dat er oude bekenden tussen de verleidsters zitten. In eerdere seizoenen werd gesuggereerd dat iedereen elkaar op het eiland voor het eerst ontmoette, en ontstond controverse toen de roddelpers onthulde dat dit niet het geval was. Ditmaal wordt dat gegeven juist ingezet als dramatisch element: een verleidster die je al kent kan een groter risico zijn. De deelnemers spreken van toeval, ik denk dat er opzet in het spel was. Via sociale media is het niet moeilijk te achterhalen wie elkaar kennen (misschien heeft Temptation Island wat geleerd van Ex on the Beach).

Tot nu toe het meest normale koppel is Rodanya en Morgan. In de eerste twee afleveringen zijn zij niet echt personages geworden. Misschien komt het nog. Hoewel het volgens Rodanya om een laatste kans voor Morgan gaat, zou ik op hen mijn geld inzetten, als ik moest voorspellen welk stel het einde haalt.

Zulke sterke types als vorig jaar hebben we in dit seizoen nog niet gezien. Niet zo’n obsessieve creep als Tim, zo’n klootzak als Kevin of zo’n macho als Mezdi. Onder de verleiders vinden we wel wat belachelijke figuren, zoals Jaimy, die de indruk heeft met een geraffineerd psychologisch spel bezig te zijn. Zijn strategiebesprekingen doet denken aan het absolute hoogtepunt van de Nederlandse realitytelevisie, De Gouden Kooi. Het hardst moest ik lachen bij het rondje waar de verleiders zich voorstellen aan vrouwelijke helft van de koppels. Timone: ‘Ik lijk misschien een bad boy, maar ik heb ook een hele zachte kant.’ Opvallend, trouwens, dat de mannelijke verleiders zich meteen richten op wat (zij denken dat) de vrouwen willen, terwijl de verleidsters bij hun voorstelronde meer bezig lijken met het jaloers maken van de vriendinnen dan met het verleiden van de jongens.

De eerste twee afleveringen zijn, zoals gebruikelijk, grotendeels stilte voor de storm. Eigenlijk begint Temptation Island pas echt na het eerste kampvuur. Of dit seizoen net zo’n emotionele achtbaan wordt als het vorige, betwijfel ik, maar de regisseurs hebben vermoedelijk genoeg dramagenererende elementen in petto.