In 1999 maakten Mamoru Oshii en Hiroyuki Okiura de anime Jin-Roh, gebaseerd op Oshii’s Kerberos Saga Manga-reeks. De Zuid-Koreaanse regisseur Kim Jee-woon regisseert een live-action remake, waarvan de eerste teaser trailer onlangs online verscheen.

Nu we tot onze grote opluchting voorlopig nog niet in Fire and Fury ten onder zijn gegaan, kunnen we weer rustig doorademen en ons gaan verheugen op een deze adaptatie van de sci-fi noir titel die in 1999 op een Westers publiek een diepe indruk maakte. Jin-Roh speelde zich af in een alternatieve tijdslijn waarin Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog zich aansloot bij de geallieerden en uiteindelijk bezet werd door Duitsland. Oshii’s multimediaproject begon als radiodrama, kreeg vervolgens een live-action feature film (The Red Spectacles), waarna het verhaal doorschakelde naar Manga-strips, een tweede live-action feature film (StrayDog: Kerberos Panzer Cops) en in 1999 kwam de anime Jin-Roh uit. Inmiddels we talloze spin-offs, Manga’s, radiodrama’s en een televisie-serie verder, maar in het Westen blijft dit de bekendste titel.

 

 

Een live-action bewerking is dus wat dat betreft geen blasfemie zoals de adaptatie van Ghost in the Shell en gezien Kim Jee-woon’s uitstekende staat van dienst (A Tale of Two Sisters, The Good, The Bad, The Weird, I Saw the Devil, The Last Stand vegen we even onder het tapijt) zou dit behoorlijk goed kunnen uitpakken. Ook de angst dat het een te fletse kopie van de anime wordt is hoogstwaarschijnlijk niet terecht, aangezien de setting is veranderd naar een nabije toekomst waarin Noord- en Zuid-Korea zich opmaken voor een hereniging en een speciaal politie-commando het gevecht aangaat met diverse kwaadwillende partijen die uit alle macht de hereniging willen verstoren.

 

 

In juli komt de film in Zuid-Korea in de bioscoop, de internationale releasedata zijn helaas nog niet bekend, maar bij deze hoop ik dat alle filmfestivalprogrammeurs alvast een plekje vrijmaken in hun programma’s.