Stranger Things S02E07: The Lost Sister


Lost Sister
verlaat Hawkins en reist een gehele aflevering mee met Eleven die steeds verder afdwaalt in haar zoektocht. Het is uiteindelijk een stand-alone aflevering geworden met veel problemen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit is misschien wel de meest teleurstellende aflevering van het seizoen geworden. De gebroeders Duff hebben gegokt en verloren, door in deze aflevering alle gebeurtenissen en ontwikkelingen in Hawkins achter zich te laten om het verhaal van Eleven verder uit te werken.

Het mysterie rond Eleven vormde in het eerste seizoen de ene helft van het hart dat de serie deed kloppen. Waar kwam ze vandaan? En misschien nog wel belangrijker, waar was ze toe in staat? Aan het einde van dat eerste seizoen was de eerste vraag niet opgelost, wat ruimte gaf om dit in het tweede seizoen te onderzoeken. Helaas heeft Eleven voor het grootste deel van dit seizoen aan de zijlijn gestaan, opgesloten in Hopper’s blokhut.

Als ze uiteindelijk toch besluit te vertrekken komt ze na een bezoek aan haar moeder (waar ze te weten komt hoe ze uiteindelijk in Hawkins lab terecht gekomen is) terecht bij een groep misfits, onder leiding van Kali, het andere meisje die samen met Eleven vast zat. Kali is precies waar Eleven behoefte aan heeft, iemand die haar situatie begrijpt en daardoor een luisterend oor kan bieden.

Tegelijkertijd is Kali ook een gevaar voor. Waar Eleven na haar ontsnapping uit de handen van Papa eigenlijk in een warm bad terecht kwam met Mike, Hopper en Joyce, lijkt het leven iets minder aardig te zijn geweest voor Kali. Met de ontmoeting van Kali krijgt Eleven een indruk van hoe het had kunnen zijn. Daartegenover staat wel dat Eleven ook leert dat ze niet alleen is, en veel belangrijker, haar krachten haar geen freak maken.

Daarom is het ook zo jammer dat Lost Sister geworden is wat het is. Er is namelijk niks mis met het uitwerken van de Eleven storyline. Er is namelijk genoeg potentie om het verhaal van Eleven te vertellen en de jonge Milly Bobby Brown is getalenteerd. Dit wordt duidelijk uit de scenes die de meisjes samen delen.

De groep waar Kali mee optrekt had ook eigenlijk meer verdiend. Nu komen de personages (behalve Funshine) eigenlijk niet verder dan een paar oneliners en hier en daar een keer slaan of schieten. Hierdoor worden het nooit meer dan figuranten met een paar zinnen tekst, terwijl de hele aflevering eigenlijk voelt als een soort superhelden team dat bij elkaar komt. Dat de groep een introductie heeft gekregen in de vorm van een scene in de eerste aflevering van het seizoen helpt hier ook niet bij.

Uiteindelijk gaat het bij het vertellen van verhalen allemaal om het vinden van de juiste balans, en The Lost Sister heeft niet alleen zelf die balans niet gevonden, het heeft de balans van de andere afleveringen ook ontwricht. Eeuwige zonde, maar hopelijk zien we nog wel meer van Kali en haar crew in een volgend seizoen. Nu weer snel terug naar Hawkins graag.

 

Willekeurige observaties

  • Gelukkig is er eindelijk iets gedaan aan het haar van Eleven.
  • En ze heet gewoon nog steeds Eleven, niet Jane. Jane is zo saai.
  • Misschien kunnen Eleven en Kali samen een zakdoeklijn beginnen, met de hoeveelheid bloedneuzen die ze steeds hebben.

 

Vind ons: